Моќните семки го регулираат холестеролот, штитат од дијабетес и невродегенеративни болести

Фото: Pexels
235

Јаглехидратите од семките од тилчец имаат висок гликемиски индекс (ГИ), што укажува на нивниот потенцијал да го намалат нивото на шеќер во крвта, како и нивото на вкупниот и липопротеинот со ниска густина (ЛДЛ) холестерол.

Една неодамнешна студија објавена во Journal of Food Science укажа на хранливата важност и здравствената моќ на семките од тилчец. Сто грама семки од тилчец содржат 60% јаглени хидрати, 25% диетални влакна, 23 г протеини, 6 г липиди и 9 г вода. Тилчецот е особено богат со калиум, фосфор, магнезиум и калциум. Свежите листови од тилчец содржат околу 86% вода, 6% јаглени хидрати, 4% протеини и околу 1% влакна и масти.

Екструдираните грицки збогатени со тилчец имаат помал ГИ, подобар нутритивен и функционален профил, како и долг рок на траење.

Суперхрана за општа благосостојба

Печените семки од тилчец имаат помал процент јаглехидрати, но поголем дел протеини. Помеѓу 13-39% од семките од тилчец се протеини, што е слично на другите мешунки што се користат како храна, иако се разликува во зависност од сортата.

Во споредба со лушпата, ендоспермот содржи шест пати повеќе протеини. Семките од тилчец содржат протеини кои се отпорни на топлинска денатурација, многу се стабилни, растворливи во вода и создаваат стабилни пени и филмови.

Во кари, супи, сосови, леб, јадења со месо, сирења и десерти, семките од тилчец даваат вкус, текстура и згуснување, покрај своите нутритивни придобивки.

Натопувањето, никнувањето и печењето на семките од тилчец ја зголемува сварливоста на протеините за 10-15%. Споредбено, одредени постапки како што е краткото бланширање може да ја зголемат содржината на витамини во семките од тилчец.

Глутаминска киселина, аспарагинска киселина и аргинин се примарните амино киселини во семките од тилчец. Главното испарливо соединение е 4-хидроксиизолеуцин (4-HIL), амино киселина која не е вклучена во синтезата на протеините и посредува во многу метаболички активности на тилчецот.

Високиот сооднос на омега-6 : омега-3 во семките од тилчец е скоро 3:1, што е слично на оној на конопот, промовирајќи го здравјето и намалувајќи го ризикот од хронични болести поврзани со исхраната. Тригонелинот е најзастапениот алкалоид присутен во тилчецот и потенцијално штити од дијабетес тип 2 и невродегенеративни болести. Докажано е дека триогенелинот ги намалува липидите во крвта, ја поддржува функцијата на бубрезите и црниот дроб и спречува канцерогени промени. Тригонелинот исто така може да спречи бактериски и вирусни инфекции и се чини дека делува синергетски со други соединенија.

Како се користи тилчецот?

Тилчецот добро се поднесува кај луѓето кога се користи во терапевтски дози, освен ретки или минливи помали несакани ефекти како што се гадење, абдоминална болка или вртоглавица. Кај дијабетичарите, прекумерната употреба на тилчец може да доведе до хипогликемија и, ако се користи со лекови кои предизвикуваат ниски нивоа на калиум, може да предизвика хипокалемија. Исто така, тилчецот може да стапи во интеракција со орални антикоагуланси за да го зголеми ризикот од крварење и да ја попречи апсорпцијата на оралните лекови.