Замената на месните протеини со протеин од печурки може да биде опција за намалување на холестеролот

Фото: Pexels
324

Протеинот е клучна компонента на исхраната, но изворот – животински или растителен – ја прави разликата. Микопротеинот се добива од печурките и се користи во некои замени за месо

Исхраната игра клучна улога во функционирањето на сите телесни системи. Протеинот е важен дел од добро балансирана исхрана и може да дојде од различни извори. Истражувачите ги интересираат изворите на неживотински протеини и нивните придобивки, вклучително и како тие влијаат на нивото на холестерол и гликоза во крвта.

Студијата објавена во списанието Clinical Nutrition ја споредувала консумацијата на микопротеин, или протеински производи од печурки, со консумацијата на риба и месо во текот на четири недели. Резултатите покажале дека групата која јадела микопротеини доживеала пад на одредени нивоа на холестеролот до 10 проценти.

Доколку идните истражувања ги потврдат овие наоди, потрошувачката на микопротеин може да стане уште една алатка за одржување на здрави нивоа на холестерол, пренесува Medical News Today.

Студија во прилог на микопротеините

Микопротеинот доаѓа од печурките и е богат со протеини, а содржи и големи количини на влакна. Производите со микопротеин може да бидат замена за изворите на животински протеини како месо или риба.

За време на гореспоменатата студија, истражувачите сакале да видат како јадењето микопротеин наместо месо и риба влијае на нивото на холестерол, особено кај луѓето кои биле со прекумерна тежина и имаат покачено ниво на холестерол.

Луѓето можат да влијаат на нивото на холестерол со правење промени во начинот на живот и исхраната. Контролата на холестеролот е од суштинско значење бидејќи влијае на здравјето на срцето и на ризикот од кардиоваскуларни болести, а исто така е витална супстанција што ја произведува телото за клучните функции како што се формирање на клеточни мембрани, производство на хормони и синтеза на витамин Д.

На телото му треба холестерол, но вишокот холестерол, особено ЛДЛ или „лошиот“ холестерол, може да предизвика таложење на наслаги во артериите, што доведува до атеросклероза. Ова го зголемува ризикот од згрутчување на крвта, намален проток на крв и срцев и мозочен удар, објаснува Беата Рајдигер, регистрирана нутриционистка од Лос Анџелес, која не била вклучена во студијата.

Студијата била рандомизирано контролирано испитување. Учесниците биле возрасни на возраст меѓу 18 и 70 години. Сите имале индекс на телесна маса од 27,5 или повисок, што укажува на прекумерна тежина. Истражувачите претпоставувале дека овој критериум исто така ќе обезбеди дека учесниците имаат покачен холестерол. Истражувачите по случаен избор поделиле 72 учесници во две групи. Едната група добивала производи од месо и риба, а другата микопротеински производи. Тие ја проверувале нивната крв секоја недела и откриле поголемо подобрување на нивото на холестерол кај групата која јадела микопротеини.

Учесниците во групата на микопротеини, исто така, имале пониски просечни отчитувања на шеќер во крвта и концентрации на c-пептид од контролната група.

Недостатоци на микопротеините

Микопротеинот е потенцијален алерген, затоа бидете внимателни кога го консумирате за прв пат. Некои луѓе може да имаат негативни и тешки гастроинтестинални или алергиски реакции на микопротеин. Понекогаш преработениот микопротеин може да биде богат со натриум или масти, па затоа е клучна проверката на ознаките за состојките. Кога се подготвува на здрав начин, микопротеинот е одличен извор на протеини и влакна кои може да се вклучат во која било исхрана, вели Челзи Џонсон, регистрирана диететичарка.