Дали ги сакате крцкавиот помфрит, златниот фалафел и другите пржени деликатеси, но се обидувате да се храните малку поздраво? Добрата вест е дека не мора засекогаш да се откажете од тие омилени класици – сè што треба да направите се неколку едноставни промени во подготовката.
Ако обожавате крцкав помфрит, фалафел и други пржени деликатеси, не очајувајте – можете да ги јадете дури и откако ќе одлучите да се храните поздраво. Поздравите алтернативи на класичната пржена храна не само што се полесни за желудникот, туку и се подобри и за вашата енергија, кожа и, секако, за вашата фигура. Со малку труд, тие можат да бидат исто толку вкусни и задоволувачки како оригиналот.
Помфрит без фритеза? Може!
Класичниот пржен помфрит можеби е супер крцкав, но е и вистинска калорична бомба. Добрата вест е дека можете да направите фантастичен помфрит во рерна – или уште подобро – во фритеза на воздух (Air fryer).
Исечете ги компирите на тенки стапчиња. Потопете ги во ладна вода 15-30 минути (ова ќе го исплакне вишокот скроб – а помфритот ќе биде покрцкав).
Исушете ги и зачинете ги со маслиново масло, пипер, лук во прав, мајчина душица или рузмарин. Печете во рерна на 200 °C додека не поруменат и не станат крцкави (околу 25-30 минути), или ставете ги во фритеза на воздух и печете 15-20 минути, повремено протресувајќи. Можете исто така да користите слатки компири за дополнителна доза на растителни влакна и витамин А.
Фалафел – печен, не пржен
Овој деликатес од наут од Блискиот Исток најчесто се пржи во длабоко масло, но е исто толку вкусен (и многу полесен) кога се пече во рерна.
Додадете малку маслиново масло во смесата и обликувајте ги фалафелите со лажица или со раце. Печете ги во рерна врз хартија за печење околу 20 минути на 190 °C, превртувајќи ги на половина од печењето. Резултат? Крцкави однадвор и меки одвнатре – но без маснотии. Тие се одлични во пита леб, со хумус, салата или сос од таан.
Пржена храна без масло
Панирани тиквички, пилешко, сирење или печурки – можете да ги направите сите овие варијанти поздрави, а сепак да ја задржите крцкавоста.
Наместо пржење во тава, користете рерна или фритеза на воздух. Заменете го белото брашно со интегрално брашно, додадете зачини во смесата (куркума, пипер, оригано…). Наместо да пржите во масло, лесно испрскајте со малку спреј од маслиново масло пред печење.
Ако сакате дополнително крцкава текстура – користете презли или мелен корнфлекс како завршен слој.
Здрави сосови и макала
Пржените јадења обично се служат со тешки сосови – мајонез, тартар, кечап… Наместо тоа, обидете се да направите своја верзија на поздрав сос. Не само што се полесни, туку додаваат и повеќе хранливи материи.
Грчки јогурт + лимон + сенф
Авокадо + лимета + јогурт за кремасто гвакамоле
Хумус со лимон и пипер
Сос од домати и босилек за печен помфрит
Здравите верзии на пржена храна не значат откажување од вкусот – само попаметен пристап. Ако ви снемуваат идеи, експериментирајте со зеленчук – печените моркови, карфиолот, брокулата или тиквичките можат да бидат одлична замена за помфрит или брза храна. И со вистинската комбинација на зачини и текстура, никој нема ни да забележи дека не е пржено.