Ако ви недостасува некоја намирница или пак не сакате да ја консумирате поради некои причини, не се грижете: во кујната, речиси секоја состојка има своја замена
Доколку ви недостига некоја состојка за подготовка на оброк или избегнувате одредена храна од здравствени или од етички причини, не очајувајте.
Во кујната, речиси секоја состојка има своја замена. Додека некои замени се логични, другите би можеле да ве изненадат. Дознајте што може да ги замени јајцата, кромидот и лукот, маснотиите, брашното, кремот за готвење.
Наместо јајца – семки
Јајцата имаат најдолга листа на состојки со кои можат да се заменат во рецептите.
Најчеста замена во колачите е бананата, а едно јајце заменува половина помала испасирана банана. Различни брашна исто така можат да бидат добра замена, на пример брашно од соја и наут во количина од една полна лажица измешана со 1 лажица вода. И тофуто како добар извор на протеини може да ги замени јајцата, во количина од 50 г по јајце, но мора да биде свеж и мек и добро измешан.
Невообичаена замена за јајцата се натопените семиња како што се семето од лен или чиа семето. Една лажица ситно мелено ленено семе или чиа семе треба да се натопи во 3 супени лажици вода и да се остави да отстои десет минути. Чиа семките имаат својства на формирање гел и мешавината од вода и семиња се претвора во речиси цврст желатин. Двата типа на семиња содржат полисахариди кои имаат способност да формираат хидроколоиди, ја апсорбираат водата во себе и формираат гел.
Индиски ореви наместо павлака за готвење
Павлаката за готвење првенствено може да се замени со креми од растителна основа како што се соја, овес или бадем. Достојна замена е слатката павлака, или во јадењата што го дозволуваат тоа, киселата павлака.
Омилена замена на веганите и поборниците на сировата исхрана е индискиот орев, кој додава кремавост на јадењата. Сировите индиски ореви натопени преку ноќ и изблендирани во блендер имаат неутрален вкус и се користат за подготовка на кремасти супи и сосови, можат да го заменат мајонезот или да формираат основа на кремите во десертите или наместо шлаг.
Замена за кромид и лук
Одредени болести и алергии може да ве спречат да консумирате кромид и лук во вашата исхрана. Кромидот и лукот ја сочинуваат ароматичната основа на огромното мнозинство јадења во нашата кујна и тешко е да се најде јадење што воопшто не ги содржи. Друга опција е целосно да ги отстраните од рецептот, меѓутоа, во тој случај ризикуваме нашето јадење да биде невкусно. Како замена се нудат анасон или целер. Исто така, при подготовка на рижото или чорби, се препорачува да се динста комбинација од целер и пиперки или целер и морков. Во рецептите кои бараат употреба на свеж кромид и лук, се препорачува да додадете ким, свежо рендан рен или ѓумбир.
Замена на масти и брашно во колачите
Познато е дека маснотиите ја даваат вистинската сочност на колачот, но постојат неколку трикови кои можат да ги направат помалку масен и поздрав, а сепак да биде исто толку сочен. Најчесто се додава пире од јаболка, кое освен маснотиите, го заменува и шеќерот, а необични замени за маснотиите во колачот се цвеклото, тиквичките, слаткиот компир, па дури и киселата зелка, која доколку се искористи во соодветна количина дава свежина без да се забележи.
Покрај мастите, киселата зелка може да го замени и јогуртот или павлаката во рецептите. Наместо брашно во рецептите, можеме да користиме еднаква количина пире од црн грав, што ни обезбедува помалку калории и повеќе влакна.