Намирници кои никогаш не треба да се јадат сирови

Фото: Pixabay
197

Некои намирници се безбедни за јадење сирови. На пример, моркови или батернат тиква и спанаќ во смути. Но некои намирници никогаш не треба да се јадат сирови, бидејќи може да биде тешко да се сварат или може да содржат токсини што може да ве разболат.

INSIDER состави листа на намирници кои никогаш не треба да ги јадете сирови.

Некои од нив може да биде тешко да се сварат или може да содржат токсини што може да ве разболат.

Сировиот компир може да го иритира вашиот гастроинтестинален систем

Компирите се скроб кој, кога се јаде сиров, може да предизвика надуеност и други гастроинтестинални проблеми, изјавила за INSIDER диететичарката Габи Гертс.

Сировиот компир, исто така, може да развие опасни токсини кога се чува на топли места.

Затоа, компирот треба да се зготви за да се разложи тешко сварливиот скроб и полесно да се вари.

Сировите остриги можат да бидат опасни за луѓето со ослабен имунолошки систем

Иако не се непосредна и дефинитивна причина за токсичност, сировите остриги претставуваат висок ризик од болести предизвикани од храна.

Секој кој е изложен на ризик од имуносупресија, бремени жени и мали деца не треба да јадат сирови остриги под никакви околности.

Пиењето непастеризирано млеко може да биде опасно по вашето здравје

Сировото млеко не е стерилизирано, што значи дека има потенцијал да содржи E. coli или салмонела.

Млекото што го купувате во продавница се стерилизира со топлина за да се убијат штетните патогени и други бактерии.

Јадењето сирово брашно во која било форма може да ве разболи

Јадењето сирово брашно – вклучително и сирово брашно измешано во тесто за колачиња или тесто за кекси – потенцијално може да предизвика мачнини бидејќи го вознемирува желудникот. Невареното брашно во тесто или тестото може да содржи E. coli, која ако не се пече на високи температури, може да доведе до гадење, повраќање или дијареа.

Јадењето сиров грав може да доведе до симптоми слични на труење со храна

Сировиот грав содржи супстанца фитохемаглутинин, кој е токсичен растителен протеин кој особено се наоѓа во црвениот грав.

Консумирањето на фитохемаглутинин може да доведе до „гадење, повраќање, дијареа“ или комбинација од трите инаку познато како „гастроентеритис“ или стомачен грип.

Горчливиот бадем може да биде смртоносен и покрај неговата лековита репутација

INSIDER пишува дека иако се вели дека горчливите бадеми лекуваат кашлица, грчеви во мускулите и/или општа болка, нема конкретни студии кои го сугерираат тоа.

Неварените или непреработените горчливи бадеми содржат цијановодородна киселина, која доколку се внесе во доволно големи количини може да биде токсична и потенцијално фатална. Само седум до 10 горчливи бадеми потенцијално би можеле да бидат фатални за дете, а од 12 до 70 се пријавени како фатални за возрасен.

Сировиот модар патлиџан може да предизвика бројни проблеми

Според Институтот за истражување на пермакултурата, еден сиров модар патлиџан содржи приближно 11 милиграми соланин, алкалоид кој може да биде токсичен во поголеми количини. Иако би требало да јадете значителна количина сиров модар патлиџан за последиците да бидат фатални, јадењето сиров модар патлиџан сепак може да доведе до гадење, повраќање и дијареа.

Јадењето сирова или недоволно печена живина може да доведе до труење со храна

Постојат два главни типа на бактерии кои ве изложуваат на висок ризик од труење со храна од живина: кампилобактерија и салмонела.

Овие бактерии обично ја контаминираат свежата живина за време на колењето.

Доколку ги има, тие ќе останат присутни додека не се зготват бидејќи процесот на загревање генерално ги убива бактериите.

Сировите печурки е тешко правилно да се сварат

Печурките содржат соединение наречено хитин, кое е многу тешко за телото да го свари.

Хитинот се разградува во процесот на готвење, што овозможува варење и апсорпција на хранливите материи.

Сировите јајца можат да носат салмонела

За да се осигурате дека бактеријата салмонела е убиена, јајцата мора да се готват на безбедна температура.

Ако рецептот бара сирови јајца, користете пастеризирани јајца или производ од јајца.

Никулците можат да бидат полни со бактерии

Според американската Администрација за храна и лекови, бактериите можат да навлезат во семето на никулците уште пред да пораснат.

Ако тоа се случи, бактеријата може да биде многу тешко да се измие и може да предизвика болест ако се изедат.