Намирници за продуктивност навистина постојат! Ја подобруваат меморијата и ви помагаат да останете фокусирани

Фото: Pexels
166

Правилната исхрана и надоместокот на микронутриенти може да го зголемат нивото на продуктивност за неверојатни 20 проценти

Повеќето од нас доживеале денови кога ни недостасува продуктивност. Непишано правило е дека вакви денови се случуваат во оние периоди кога нашата ефикасност треба да биде на врвот. Затоа, она што го јадеме може да има големо влијание. Имено, постојат одредени намирници за мозокот кои ја зголемуваат продуктивноста, ја подобруваат меморијата и ви помагаат да останете фокусирани.

Придобивките од добрата исхрана ги засегаат сите, а тоа го потврдува и проценката на Светската здравствена организација, која вели дека правилната исхрана и лекувањето на недостатоците на микронутриенти може да го зголеми нивото на продуктивност за неверојатни 20 проценти. Сепак, немојте да се залажувате и да мислите дека еден ден исхрана богата со хранливи материи ќе направи чуда. Тоа мора да стане ваш начин на живот. Еве осум одлични намирници со кои можете да почнете да ја зголемувате вашата продуктивност.

  1. Цвекло

Овој зеленчук се смета за одлична храна за продуктивноста на мозокот. Цвеклото е полно со придобивки кои ќе ја зголемат продуктивноста благодарение на концентрираната содржина на нитрати, природни соединенија кои го зголемуваат протокот на крв. Ова е потврдено од студија, која покажала дека исхраната богата со нитрати е богата со сок од цвекло и може да го зголеми протокот на крв во одредени области на мозокот одговорни за концентрација и саморегулација.

  1. Лосос

Лососот обезбедува висока доза на омега-3 масни киселини, што го прави врвна храна за ментална енергија и фокус. Овие здрави масти се поврзани со прилично обемна листа на здравствени придобивки, кои се движат од намалено воспаление до подобро здравје на срцето. Поновите истражувања исто така покажале дека зголемувањето на внесот на омега-3 масни киселини од храна како лососот може да ја подобри меморијата и функцијата на мозокот.

  1. Брокула

Импресивната содржина на влакна и богатството на важни витамини и минерали се синоними за брокулата, која исто така може да има корисен ефект врз нашиот мозок. Овој зелен зеленчук е богат со холин, суштинска хранлива материја со моќни придобивки кога станува збор за спознанието. Истражувањата покажуваат дека холинот е вклучен во когнитивните перформанси, развојот на мозокот, па дури и функцијата на меморијата.

  1. Зелен чај

Шолја зелен чај наутро може да биде токму она што ви треба за да ја зголемите вашата продуктивност. Според прегледот од 2017 година, зелениот чај може да има доста моќни ефекти врз мозокот. Тој е поврзан со намалена анксиозност, подобра меморија и зголемено внимание.

  1. Јајца

Љубители на јајца, дојдовте на вистинското место. Уживањето во омлет збогатен со зеленчук за појадок е одличен начин да се поттикне продуктивноста во текот на денот. Не само што јајцата се полни со холин, суштинска хранлива материја која може да го зајакне познанието, туку тие се и добар извор на протеини. Студијата во American Journal of Clinical Nutrition покажала дека појадокот богат со протеини доведува до поголемо намалување на грелинот, хормонот одговорен за стимулирање на гладот, во споредба со појадокот богат со јаглени хидрати. Тоа значи дека ќе останете сити подолго време, што пак ви овозможува да се концентрирате и да се фокусирате на задачата, наместо на татнежот во стомакот.

  1. Темно чоколадо

Чоколадото, но она со многу какао, се најде на листата на најдобри намирници кои ја зголемуваат продуктивноста. Темното чоколадо содржи кофеин, кој може да помогне во зголемувањето на нивото на енергија, концентрацијата и будноста. Исто така е добар извор на магнезиум, важен минерал за кој се покажало дека ги подобрува учењето и меморијата во студиите за животни. Затоа, нема причина да не уживате во ова задоволство, но имајте на ум дека умереноста е клучот.

  1. Бадеми

Порција од 30 грама бадеми може да задоволи голем дел од потребата за витамин Е, хранлива материја која е неопходна за заштита на мозокот од стареење. Редовното консумирање бадеми може да го зголеми нивото на ацетилхолин, еден вид невротрансмитер кој го подобрува учењето и меморијата. Покрај тоа, студија на Brigham and Women‘s Hospital од 2014 година покажала дека поголемата потрошувачка на јаткасти плодови е поврзана со подобро внимание и когнитивна функција кај постарите жени.

  1. Батат (сладок компир)

Меѓу другото, слаткиот компир се состои од сложени јаглехидрати кои полека се варат и даваат чувство на ситост. Исто така, тие не доведуваат до ненадеен скок на шеќерот во крвта, што пак обезбедува постојан проток на енергија за зголемување на продуктивноста. Слаткиот компир е исто така богат со хранливи материи и е особено добар извор на витамини А и Ц, кои се покажаа како важни за функцијата на мозокот.

Исхраната е само дел од сложувалката

Запомнете дека исхраната е само едно парче од сложувалката кога станува збор за продуктивноста. Иако дефинитивно има многу намирници кои ја зголемуваат продуктивноста и помагаат во зајакнувањето на вашиот мозок, има и неколку други фактори кои треба да се земат предвид. Еве кои се тие:

придржувајте се до постојан распоред за спиење,
вклучете ја редовната физичка активност во вашата рутина
креирајте листа на обврски и задачи за тој ден,
не заборавајте на моќта на кратки паузи помеѓу задачите и
ограничете ја непотребната употреба на мобилни телефони и други паметни уреди
Додавањето на овие здрави навики заедно со квалитетна исхрана во вашиот ден може значително да влијае на вашата продуктивност на работа, дома или на училиште.