Отпадот од храна влијае на сите, но решенијата за отпадот од храна (во рестораните, домовите или каде било) се огромни и сложени и нема да се решат преку ноќ. Но, со знаење, соработка и менување на вредностите, луѓето работат напорно за да најдат поефикасни, побезбедни и поодржливи системи за храна.
Актуелните бројки за тоа колку храна се фрла во светот секоја година се толку високи што е тешко овој податок да се свари. Според податоците на ОН, отпадот од храна претставува јаглероден отпечаток од 3,3 милијарди тони емисии на стакленички гасови што се ослободуваат во атмосферата секоја година. Поради оваа причина, решенија за отпадот од храна, како што се изнаоѓање начини за пренамена на храната за јадење, спречување на расипување на храната, компостирање на отпадоци од храна и свесен консумеризам се потребни повеќе од кога било.
Но, како да се реши проблемот со фрлањето храна? Еве неколку решенија со кои ќе ги одржите вашата кујна, градина и околина здрави и без отпад. И ќе заштедите пари!
Правилно складирање на храна
Правилното складирање храна без пластика е од клучно значење за вашето здравје и безбедност – и клучен начин да се избегне фрлањето храна. Добрата вест е дека има безброј опции за складирање храна без пластика. Стаклените контејнери се веројатно најпопуларниот избор. Но, стаклото не е единствениот прифатлив материјал. Восочни обвивки за храна, силиконски опции, опции од нерѓосувачки челик и бамбус се исто така остварливи опции. Не сакате да купите ништо? Бидете креативни. Веројатно имате некои алтернативни опции за садови за складирање храна кои веќе стојат во вашиот дом.
Долгорочно чување на храна
Со учењето како да ја чувате храната дома, вие не само што обезбедите вашето семејство да има хранлива, целосна храна, туку ќе го избегнете и фрлањето храна. Најпопуларните начини за зачувување на храната се следниве:
Замрзнување:
Веројатно веќе сте навикнати на ова решение. Замрзнувањето во најбезбедните садови за складирање храна е најпрактичниот начин за зачувување на храната. Во некои случаи, правилно замрзнатата храна може да се чува со месеци или дури со години.
Киселење:
Киселањето е вид на ферментација што се случува кога храната е натопена во кисела течност (односно оцет). Тоа е традиција која датира од древните времиња, кога овошјето и зеленчукот биле потопувани во солена течност за да се спречи расипување за време на долгите морски патувања.
Ферментација:
За да ферментирате храна, треба да ги поттикнете бактериите да реагираат на начин што е природно присутен во нашата средина и шеќерите во храната.
Дехидрација:
Зачински билки, зачини, чаеви, суво овошје и говедско месо се вообичаени намирници кои ќе ги видите дехидрирани. Ова обично се прави во рерна, на сонце или во дехидратор. Сите три варијанти ќе обезбедат еден од најдобрите трикови за продолжување на рокот на траење на храната.
Конзервирање:
Конзервирањето е едно од најмоќните решенија за фрлањето на храна што го имаме, затоа запознајте се со постапката за да ја одржувате вашата храна добра со години.
Не можеме доволно да нагласиме дека за безбедно домашно конзервирање се потребни темелно истражување и соодветни алатки.
Гответе помали оброци
Едно од наједноставните и најодржливите решенија за отпадот од храна е да се готват помали оброци.
Гледањето на нашите навики и прилагодувањето за намалување на отпадот од храна во домаќинството е важен чекор кон начин на живот со низок отпад и спречување на фрлање храна. Добар начин да се обезбеди ова е да планирате барем неколку оброци секоја недела. Ова исто така ќе ве спречи да купувате премногу во продавниците.
Гответе со остатоци
Вашата кујна со нула отпад може да се збогати со метод на подготовка на оброци без отпад. Можете да најдете безброј начини како да ги искористите остатоците од храната наместо да ја фрлате храната. Некои од примерите се:
Кората и остатоците од зеленчукот можете да ги сварите со сол и да направите база за супа.
Вкусно згответе ги меките јаболка или боровинки во овесни снегулки или палачинки.
Од бајат леб направете совршени презли или крутони.
Зеленчукот кој почнува да венее може да се додаде во супите, а лиснатиот зеленчук да се блендира и да се направи песто.
Можете да направите хранлива супа од остатоци од коски и месо.
Тешко е да се замисли кога ќе ја дознаеме неверојатната статистика за фрлена храна во свет во кој и гладот кај луѓето и деградацијата на животната средина продолжуваат да го земаат својот данок. Намалувањето на отпадот од храна е толку важно затоа што го намалува бројот на луѓе кои гладуваат, ја зајакнува почвата за подобро земјоделство и ја запира количината на емисиите на стакленички гасови од депониите.
Покрај тоа, тоа е финансиски исплатливо. Отпадот од храна влијае на сите, но решенијата за отпадот од храна (во рестораните, домовите или каде било) се огромни и сложени и нема да се решат преку ноќ. Но, со знаење, соработка и менување на вредностите, луѓето работат напорно за да најдат поефикасни, побезбедни и поодржливи системи за храна. Тоа е затоа што сè повеќе луѓе сфаќаат дека спречувањето на фрлањето на храна не е само економски исплатливо, туку и исклучително еколошки.