Невролог препорачува намирница што го штити нашиот мозок: Дали ја користите?
Дали знаевте дека една шолја какао може да го „смири“ вашиот мозок, да ја подобри меморијата и да ги заштити нервите од стареење? Еве зошто д-р Дејвид Перлмутер препорачува да се пие почесто.
Какаото не е само состојка што ги разубавува колачите и ја задоволува нашата потреба за чоколадо. Зад тој богат вкус лежи вистинско богатство од хранливи материи што го штитат мозокот. Науката докажа дека флаванолите од какаото – растителни соединенија што се најзастапени во темното чоколадо – дејствуваат како моќни невропротектори, односно ги штитат мозочните клетки од стареење, стрес и воспаление.
Овие факти ги нагласува и д-р Дејвид Перлмутер, невролог и светски познат автор кој со години истражува како исхраната и начинот на живот влијаат врз здравјето на мозокот.
Какао, какаоа и чоколадо – слично, но не и исто
Какаоа (cacao) – сирова, необработена форма на растението, најбогата со антиоксиданти и магнезиум. Достапно е во форма на зрна, зрнца или прав.
Какао (cocoa) – се добива со ферментирање, сушење и печење зрна. Има малку помалку флаваноли, но сепак ги задржува повеќето хранливи материи.
Чоколадо – готов производ направен од какао маса, путер и адитиви како шеќер и млеко. Најздраво е темното чоколадо со најмалку 70% какао.
Накратко: колку помалку е преработено какаото, толку е поздраво. Ако сакате придобивки за мозокот – изберете сирово какао или темно чоколадо.
Како какаото го штити мозокот
Невролозите и научниците, вклучувајќи го и д-р Перлмутер, истакнуваат дека микроглиите – имуните клетки на мозокот – се клучни за неговото здравје. Кога работат во рамнотежа, го „чистат“ мозокот од отпад и штетни протеини. Но, кога стануваат премногу активирани, предизвикуваат хронично воспаление што води до болести како што се Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест.
Тука влегува во игра какаото.
- Ја намалува невроинфламацијата
 Флаванолите во какаото ја „смируваат“ хиперактивната микроглија, спречувајќи ја да лачи воспалителни супстанции (TNF-α, IL-6) кои ги оштетуваат невроните.
- Го поттикнува растот и пластичноста на невроните
 Какаото го стимулира производството на BDNF (фактор на раст на нервните клетки), што значи подобра концентрација, побрзо учење и поостра меморија – особено кај постарите лица.
- Штити од оксидативен стрес
 Епикатехинот, еден од главните флаваноли, делува како антиоксидант кој ги неутрализира слободните радикали и ги штити мозочните клетки.
- Ја подобрува циркулацијата во мозокот
 Какаото го зголемува производството на азотен оксид, кој ги шири крвните садови и го подобрува протокот на кислород и хранливи материи до мозокот.
Како да го внесете какаото во вашата исхрана
Темно чоколадо (мин. 70%) – 30–40 г дневно е доволно.
Незасладено какао во прав – додадете го во смути, јогурт или овесна каша.
Топол какао пијалак – измешајте го правот со бадемово млеко и малку мед.
Какао парчиња – крцкав додаток на мусли или здрави десерти.
Енергетски топчиња – урми, јаткасти плодови и лажичка какао – совршена ужина за мозокот. 
Храна за мозокот
Какаото не е само уживање за непцето – тоа е храна за мозокот. Помага во одржувањето на менталната бистрина, го намалува воспалението и го забавува стареењето на нервниот систем. Следниот пат кога ќе посегнете по парче темно чоколадо, запомнете: тоа не е грев, туку паметна одлука за здравјето на вашиот мозок.
Кој е д-р Дејвид Перлмутер?
Д-р Перлмутер е сертифициран невролог и петкратен автор на бестселери на „Њујорк тајмс“. Тој е член на Одборот на директори и член на Американскиот колеџ за исхрана. Неговите книги, преведени на 32 јазици, го популаризираа концептот на „мозок што се храни здраво“, поврзувајќи ја медицината, исхраната и невронауката. Во своите дела и јавни настапи, тој често нагласува дека какаото е една од најпотценетите намирници кога станува збор за зачувување на когнитивната функција и спречување на невродегенеративни заболувања.
