Одговор на вечната дилема: Зошто некои луѓе се слаби, а јадат сѐ?

Фото: Pexels
483

Сите знаеме некого кој може да изеде голема количина храна, а сепак да биде тенок како гранка. Зошто некои луѓе се слаби, а јадат многу?

Согорувањето на калории во текот на денот е под влијание на метаболизмот, па оние со вишок килограми ќе кажат дека метаболизмот им е бавен. Но, дали навистина се разликува брзината на метаболизмот помеѓу луѓето?

Ако ве загрижува брзината на вашиот метаболизам, веројатно сте фокусирани на тоа колку енергија добивате од храната што ја јадете и колку вашето тело ја користи.

Енергетската вредност на храната се мери во калории. Калориските потреби може да се поделат во две категории.

Базалниот метаболизам е минималната количина на калории потребна за основните функции во мирување.

Потрошената енергија за одмор е количината на калории што вашето тело ги користи додека се одмара или спие, што е околу 60 до 65 проценти од вкупните дневни трошоци за енергија.

Значи, тоа не ги вклучува калориите потребни за движење или некои активности кои сочинуваат 25 до 30 проценти од вкупните трошоци, размислувањето, па дури и варењето на храната кое одзема дополнителни пет до 10 проценти од трошоците.

Експертите проценуваат дека дневниот внес на калории за возрасна жена од 60 килограми се движи од 1.600 до 2.400 калории дневно. За маж од 70 килограми, дневните потреби за калории може да се движат од околу 2.000 до 3.000 калории.

Тоа е околу 26 калории по килограм телесна тежина. Од друга страна, бебето согорува околу 100 калории на килограм тежина дневно и оваа количина континуирано се намалува како што детето расте.

Значи, бебињата имаат најбрз метаболизам, но на бебињата им требаат повеќе калории за раст.
Метаболичките и калориските потреби се разликуваат кај луѓето во зависност од факторите како што се генетиката, полот, возраста, составот на телото и физичката активност и може да бидат засегнати од здравствените состојби.

Тироидната жлезда, на пример, е регулатор на метаболизмот. Се наоѓа на предниот дел на вратот веднаш под Адамовото јаболко.

Колку повеќе тироксин произведува, толку ќе биде поголема стапката на базалниот метаболизам.

На тоа влијае и дали имате температура, па секое покачување на температурата доведува до зголемување на базалниот метаболизам.

Мускулна дисфункција, депресија, дијабетес, атрофија, долгорочно гладување или низок процент на кислород во телото, меѓу другото, исто така ќе влијаат на базалниот метаболизам.

Ова е и причината поради која основната стапка на метаболизмот се намалува со возраста.

Како што луѓето стареат, тие обично губат мускулна маса и добиваат масно ткиво.

Ако сакате да го зајакнете метаболизмот, најлесниот начин е да ја зголемите мускулната маса и физичката активност.

Со зголемување на мускулната маса ги зголемувате калориските потреби за нивно одржување.

Наместо да се жалите на бавен метаболизам, обидете се да го забрзате.