Ова е најлошиот вид на храна што подмолно ги убива нашите бубрези

Фото: Unsplash
776

Одвојте неколку минути за да запомните која храна треба веднаш да престанете да ја јадете или барем да го намалите внесот на минимум доколку сакате вашите бубрези да останат здрави и ефикасни што е можно подолго.

Можеби сè уште се сеќавате на деталите за улогата и важноста на бубрезите во различни телесни функции од вашите училишни денови. Сепак, колку и да сте свесни за нивната важност, колку често всушност размислувате или се грижите за нивното здравје?

Веројатно ретко, со што се зголемува ризикот од развој на бубрежна болест во иднина.

Дијабетесот и хипертензијата исто така може да го зголемат ризикот од развој на бубрежна болест. Имајте на ум дека бубрезите се нешто како војници-заштитници во човечкото тело. Тие играат клучна улога во отстранувањето на отпадот и вишокот течности од телото. Покрај тоа, тие помагаат во одржувањето на рамнотежата на течности, соли и минерали во крвта, што е неопходно за добро здравје. Сепак, несоодветниот начин на живот, кој вклучува избор на нездрава храна, може сериозно да му наштети на здравјето и правилното функционирање на бубрезите. Затоа, одвојте неколку минути за да запомните која храна треба веднаш да престанете да ја јадете или барем да го намалите внесот на минимум доколку сакате вашите бубрези да останат здрави и ефикасни што е можно подолго.

Месни преработки

Месните преработки, како сланината, колбасите, виршлите и бургерите се голема закана за нашите бубрези и нивното здравје. Таквата храна има висока содржина на натриум, а редовното прекумерно внесување натриум може да доведе до зголемување на крвниот притисок и изложеност на бубрезите на прекумерен напор и стрес. Покрај тоа, истражувањата сугерираат дека консумирањето повеќе животински отколку растителни протеини може да ја забрза прогресијата на бубрежното заболување.

Газирани сокови

Газираните пијалаци имаат исклучително висока содржина на шеќер и речиси и да немаат хранлива вредност. Затоа, ваквите пијалаци додаваат дополнителни калории во вашата исхрана (нутритивно бескорисни), што може да резултира со зголемување на телесната тежина. Истражувањата покажаа дека консумацијата на газирани пијалаци е поврзана со голем број болести, како што се остеопороза, бубрежни заболувања, метаболички синдром и проблеми со забите. Крајно време е да престанете да пиете газирани пијалаци по секоја цена и да ѝ се вратите на водата или на свежите овошни сокови, како што е, на пример, свежата лимонада.

Замрзнати оброци

Истражувањата покажаа дека преработената храна, како што се готови замрзнати оброци и оброци подготвени за микробранови печки, може да придонесат за развој на дијабетес тип 2. Тешко или ултра-обработена храна значи дека е храна која е полна со скриени масти, шеќер и/или натриум. Секогаш е подобро да се подготви свеж оброк од целосна храна и да се избегнува замрзната полуготова храна која треба само да се испржи или загрее за да биде подготвена за консумирање. Ако апсолутно морате да јадете замрзнати оброци, изберете ги оние кои имаат ниска содржина на натриум или „без додадена сол“ на етикетата. Можете малку да го „подобрите“ нутритивниот квалитет на таквиот оброк со додавање на свеж зеленчук или овошје.

Пржени компирчиња

Доколку во рестораните за брза храна консумирате компири во форма на чипс или во форма на пржени компири, треба да знаете дека компирот во ваква пржена форма многу им штети на бубрезите. Треба да се избегнува пржена храна за да се заштитат срцето и бубрезите од болести. Покрај тоа, компирот е богат со калиум, а сите оние кои веќе имаат бубрежни заболувања треба да го намалат внесот на калиум.