Луѓето често додаваат неконвенционални состојки во чајот, било за вкус или за здравствени придобивки. Everyday Health побарале мислење од експертка за некои популарни опции, а еве ги нејзините одговори.
На почетокот од оваа година една американска научничка предизвика голема дебата за чајот. Во својата книга Steeped: The Chemistry of Tea, Др. Мишел Франкл, професорка по хемија на колеџот Брин Мор, сугерираше дека малку сол е клучот за совршен чај.
Откако го истражувала ова тврдење три години, таа заклучила дека солта ја намалува горчината бидејќи натриумовите јони во солта ги блокираат горчливите рецептори на јазикот.
Нејзиното тврдење предизвика толку многу контроверзии што американската амбасада во Лондон мораше да појасни дека тоа не е официјална политика на САД, шегувајќи се дека тие сепак ќе го подготвуваат чајот „на вистински начин – во микробранова печка“.
Иако таа изјава била шега, постои вистинска загриженост во врска со температурата на водата при подготовка на чај. Употребата на премногу топла вода не само што може да ги изгори деликатните листови чај, правејќи го чајот горчлив, туку е поврзан и со зголемен ризик од рак на хранопроводникот.
Една студија покажала дека консумирањето чај со температура повисока од 60 °C го зголемува ризикот од рак на хранопроводникот за 90% кај оние кои пијат повеќе од 700 мл чај дневно. Ако често пиете чај или имате други фактори на ризик, се препорачува чајот да се приготвува на пониска температура или со ладно готвење.
Освен температурата на водата, луѓето често додаваат неконвенционални состојки во чајот, било за вкус или за здравствени придобивки. Everyday Health побарале мислење од експертка за некои популарни опции, а еве ги нејзините одговори.
Најдобро: мента
Џеки Њуџент, нутриционистка, го сака освежителниот мирис на свежата мента која докажано помага при варење, особено кај луѓето со синдром на нервозно дебело црево. Ментолот во неа може да помогне и во намалување на стресот.
Најлошо: сол
Иако солта може да ја намали горчината, Њуџент советува да не ја додавате бидејќи луѓето веќе консумираат премногу натриум. Наместо тоа, таа препорачува да се балансира горчината со природната сладост на овошјето.
Најдобро: овошје
Овошјето не е корисно само за неговата сладост, туку и за неговите влакна, витамини и антиоксиданти. Њуџент препорачува шумски боровинки со црн чај, праски со бел чај и манго со зелен чај за најдобар вкус и здравствени придобивки.
Најлошо: засладувачи
Со оглед на прекумерната потрошувачка на шеќер во САД (мажите консумираат во просек 19 лажички дневно, а жените 15 лажички дневно), Њуџент советува ограничување на засладувачите во чајот. И шеќерот и вештачките засладувачи се поврзани со проблеми како дебелината и дијабетесот.
Најдобро: Сок или кора од цитрус
Додавањето сок или кора од цитрус го подобрува вкусот и хранливата вредност на чајот. Сокот од лимон обезбедува витамин Ц, моќен антиоксидант со антиинфламаторни својства, додека кората од цитрус нуди дополнителни антиоксиданти и пријатен мирис.
Најлошо: етерични масла
Иако на социјалните мрежи може да наидете на совети за додавање есенцијални масла, како што се пеперминт или лаванда во чајот, тие треба да се користат со претпазливост.
Овие масла се високо концентрирани и не се строго регулирани за употреба во храна.
Њуџент препорачува да избегнувате есенцијални масла во чајот бидејќи тие се растворливи во мастите и најдобро се користат со храна која содржи масти, а не со водата што се користи за подготовка на чајот.
Најдобро: млеко
Иако додавањето млеко во чајот не е толку вообичаено во САД како што е во Англија, млекото може да биде корисно бидејќи ја намалува горчината и обезбедува калциум и протеини. Додавањето млеко, исто така, може да го намали ефектот на боење на забите од чајот.
Најлошо: Микропластика
Иако никој намерно не додава микропластика во чајот, одредени кесички чај може да се распаднат во топлата вода и да ослободат милијарди честички.
Едно истражување ја поврзува микропластиката со кардиоваскуларни проблеми, како што се срцев и мозочен удар, па затоа се препорачува да се користи чај во листови или кесички чај без пластика.
Најдобро: ѓумбир
Ѓумбирот е популарен како помагач за варење. Дури и ако немате кесичка чај од ѓумбир, додавањето ѓумбир во прав, екстракт или свеж ѓумбир на кој било чај дава слични придобивки. Ѓумбирот има антивоспалителни, антимикробни и антиканцерогени својства.
Покрај тоа што е вкусен, чајот од ѓумбир може да ги ублажи дигестивните проблеми, мачнините, повраќањето или болест на движење.