Ова се најздравите начини за подготовка на пилешко

Фото: Pexels
146

Избегнувајте методи на подготовка како што е длабокото пржење, кое може да ги зголеми здравствените ризици доколку често се користи.

Пилешкото е богат извор на протеини и есенцијални хранливи материи како што се магнезиум, селен и железо, кои честопати недостасуваат во исхраната.

Вклучувањето на посно, непреработено пилешко, како што се пилешки гради, може да помогне во управувањето со тежината и да ги намали ризиците поврзани со дијабетес и срцеви заболувања. Сепак, начинот на кој се подготвува пилешкото влијае на неговите здравствени придобивки.

Методите за готвење на висока температура, како што се пржењето и печењето на скара, можат да произведат канцерогени хемикалии, како што се хетероциклични ароматични амини (HCA) и полициклични ароматични јаглеводороди (PAH).

За да ги намалите овие хемикалии, користете методи за готвење и печење со пониска температура, избегнувајте директна изложеност на пламен и намалете го времето за готвење.

Еве пет здрави начини за подготовка на пилешко.

Поширање
Гответе го пилешкото во супа или вода на ниски температури (70 – 80 °C) за да ја задржите влагата и мекоста додека го намалувате HCA.

Зачинете ја течноста за дополнителен вкус и користете термометар за да бидете сигурни дека пилешкото е целосно сварено.

Готвење на пареа
Попарете го пилешкото со зовриена вода за да остане меко и влажно без додадена маснотија. Парењето на околу 100 °C степени создава помалку HCA и PAH.

Зачинете го пилешкото пред да го готвите на пареа и користете кошничка за пареа над тенџерето со врела вода.

Варење

Гответе го пилешкото на ниски температури (до 100 °C) во вода или зачинета супа за да биде меко и сочно.

Готвењето не произведува значителни HCA, а пилешкото може лесно да се исече за различни јадења.

Готвење под притисок
Користете експрес лонец под притисок за брзо готвење пилешко на пареа и топлина.

Овој метод создава помалку канцерогени.

Зачинете го пилешкото, додадете вода и варете 10-15 минути.

Печење
Печете го пилешкото во рерна на умерени температури (до 200 °C) за да се намали производството на канцерогени.

Добро зачинете го и користете термометар за месо за да обезбедите внатрешна температура од 73°C.

Методи што треба да ги избегнувате
Избегнувајте методи на подготовка како што е длабокото пржење, кое може да ги зголеми здравствените ризици доколку често се користи.

Истражувањата покажуваат дека методите на висока топлина можат да произведат HCA и PAH, што потенцијално доведува до промени во ДНК и зголемен ризик од рак.

Ограничувањето на директната изложеност на пламен, претходното загревање во микробранова печка и избегнување на јагленосано месо може да ги намали овие ризици.

За да се обезбеди безбедно консумирање на пилешко:

ставете го пилешкото во пластична кеса во продавницата за да избегнете контаминирање на другата храна
чувајте го пилешкото во затворена кеса на дното на фрижидерот
измијте ги рацете темелно пред и по ракување со сирово пилешко
користете специјални штици за сечење сирово и варено пилешко
користете дигитален термометар за да го печете пилешкото на 73 °C
изладете ги или замрзнете ги остатоците од храната во рок од два часа.