Оваа моќна житарка е одличен борец против холестеролот и високиот притисок

Фото: Freepik
182

Јачменот е добар извор на есенцијални хранливи материи како што се манган, селен и витамини од групата Б

Оваа скромна житарка е одличен извор на влакна, витамини и минерали.

Влакната во јачменот, особено бета-глуканите, се поврзани со различни здравствени придобивки, вклучително и подобрување на здравјето на срцето и намалување на нивото на холестерол.

Покрај тоа, јачменот е добар извор на есенцијални хранливи материи како што се манган, селен и витамини од групата Б, кои придонесуваат за општата благосостојба.

Сепак, треба да бидете внимателни бидејќи оваа житарка содржи глутен, па ако сте лице со целијачна болест или сте чувствителни на глутен, треба да го избегнувате.

Изгледот на зрната

Јачменот има надворешна, нејадлива обвивка што го покрива зрното.

За да дојдете до лупениот јачмен, треба минимално да го обработите растението за да го отстраните надворешниот слој.

Најпознати сорти на јачмен се пивскиот јачмен (се користи во производството на пиво), повеќереден јачмен, нецелосен јачмен, преоден и лабилен јачмен.

Некои сорти, наречени јачмен без лушпа, имаат надворешен слој толку лабав што паѓа за време на бербата. Преработката на оваа житарка се разликува во зависност од саканиот производ што сакаме да го добиеме, на пример, јачмен житарици, снегулки, брашно, трици и слично.

Здравствени придобивки од јачменот

Го намалува холестеролот

Веќе споменатата висока содржина на влакна, кои ги има во изобилство во јачменот, поволно влијае на намалување на холестеролот. Една студија покажа дека бета-глуканот од јачменот има снижувачки ефект на липопротеин со ниска густина (LDL) холестерол и друг липопротеин со висока густина (нон-HDL) холестерол, што се одредува со одземање на HDL холестеролот од вкупниот холестерол. Бета-глуканот е растворливо влакно кое се наоѓа во житариците и некои други намирници. Овој тип на влакна му отежнува на холестеролот да влезе во крвта.

Го намалува крвниот притисок

Покрај тоа, откриена е уште една придобивка од јачменот.

Имено, оваа намирница може да биде добар сојузник во намалувањето на крвниот притисок. Истражувањата покажаа дека друга придобивка на бета-глуканот е неговата способност да го намали систолниот и дијастолниот крвен притисок.

Истражувачите откриле дека исхраната богата со бета-глукан го намалува систолниот крвен притисок за 2,9 милиграми жива (mm Hg) и дијастолниот крвен притисок за 1,5 mm Hg.

Го стимулира варењето

Високата содржина на влакна во јачменот го прави добар избор за здравјето на дигестивниот систем преку следново:

Поддржува здрав цревен микробиом
Го намалува ризикот од рак на дебелото црево
Го намалува ризикот од воспалителна болест на цревата
Спречува запек
Може да го намали нивото на гликоза во крвта кај оние со дијабетес тип 2

Студиите покажале дека диеталните влакна, особено оние во јачмениот бета-глукан, се меѓу најефективните намирници за намалување на нивото на гликоза после јадење.

Студијата го истражувала ефектот на јачменовиот бета-глукан врз учесниците со нормална толеранција на гликоза и оние со дијабетес тип 2.

Учесниците јаделе или бел ориз или бел ориз измешан со јачмен.

Истражувачите откриле дека после јадење мешавина од јачмен, нивото на гликоза кај учесниците е значително намалено во споредба со групата која јадела само бел ориз.

Печен зеленчук со јачмен

Овој едноставен рецепт се подготвува на медитерански начин, а содржи многу зеленчук, зачини и маслиново масло.

Состојки:

1 чаша сув јачмен, измиен
вода
1 црвена пиперка, исечкана на коцки
1 жолта пиперка исечкана на коцки
1 среден црвен кромид, исечкан на коцки
2 сечкани праза
сол и бибер
2 лажички италијански зачин
3/4 лажичка чаден пипер
екстра девствено маслиново масло
1 чешне лук, згмечено
сечкан свеж магдонос
2 лажици свежо исцеден сок од лимон
Фета сирење по вкус

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 220 Целзиусови степени.

Шолја измиен јачмен се вари околу 40 минути.

За тоа време, во голема тава за печење ставете зеленчук исечкан на коцки (праз, пиперки и црвен кромид). Зачинете со сол, бибер, една кафена лажичка медитерански зачини и половина лажичка чаден пипер. Посипете со екстра девствено маслиново масло. Распоредете рамномерно во еден слој на плех. Се пече во загреана рерна околу 25 минути.

Кога јачменот е готов, исцедете го вишокот вода. Зачинете со сол, бибер, остатокот од италијанскиот зачин и 1/4 лажичка чаден пипер. Промешајте да се соединат.

Јачменот префрлете го во поголем сад, додајте печен зеленчук, сечкан лук и свеж магдонос. Зачинете со сок од лимон и добро прелијте со екстра девственото маслиново масло.

По желба збогатете го ова јадење со фета сирење.