Овие четири намирници се најдобри за здравјето на мозокот

Фото: Pexels
405

Новото истражување покажува дека мозокот и цревата се поврзани на повеќе начини. Според експертите, ова значи дека она што го јадеме може потенцијално да влијае на нашите мисли, емоции и однесување.

„Супстанциите кои ги произведуваат бактериите во цревата можат да патуваат или да испраќаат сигнали преку нервите, како што е вагусниот нерв, директно до мозокот – предизвикувајќи различни активности во мозокот што можат да го променат расположението, однесувањето, меморијата и сознанието“, известува EatingWell.

Овој процес функционира во двете насоки бидејќи сигналите од мозокот исто така патуваат до цревата и влијаат на микробиомот.

Според експертите, ова значи дека она што го јадеме може потенцијално да влијае на нашите мисли, емоции и однесување.

Исто така, веројатно сте слушнале дека ферментираната храна содржи корисни бактерии кои го поддржуваат здравјето на цревата, но овие намирници не само што имаат корист за цревата – тие исто така можат да го поддржат здравјето на мозокот.

Затоа, експертите за исхрана издвоија неколку видови на ферментирана храна што треба да ги вклучиме во исхраната за здравје на мозокот.

1. Јогурт

Нутриционистката и диететичарка Ејми Кимберлен препорачува јогурт бидејќи содржи пробиотици, за кои вели дека помагаат во одржување на здрав цревен микробиом, го поддржуваат производството на невротрансмитери, го намалуваат воспалението и обезбедуваат клучни хранливи материи кои ја штитат и подобруваат функцијата на мозокот.

2. Кимчи

Кимчи е традиционално корејско јадење направено од ферментиран зеленчук, богато со пробиотици. Студиите сугерираат дека специфичните пробиотици во кимчи може да ја подобрат когнитивната функција и да имаат невропротективни ефекти.

Покрај тоа, кимчито е богато со витамин К и антиоксиданти, како што е витаминот Ц, кои го зајакнуваат имунитетот и помагаат во заштитата на клетките.

3. Комбуха

„Комбухата содржи пробиотици кои можат да помогнат во балансирање на микробиомот“, вели Кимберлен.

Според нутриционистите и научниците, комбухата е богата и со полифеноли кои го намалуваат оксидативниот стрес и можат да спречат невродегенеративни болести.

4. Кефир

Кефирот е ферментиран пијалак богат со пробиотици.

Истражувањата покажуваат дека консумирањето кефир може да ја подобри релациската меморија, а луѓето кои го консумирале ја зголемиле концентрацијата на корисни бактерии во нивните црева.

Како заклучок, оваа врска помеѓу цревата и мозокот нагласува колку исхраната може да влијае на целокупното здравје на телото, вклучувајќи го и мозокот.

Вклучувањето на ферментирана храна, како што се јогурт, кимчи, комбуха и кефир, во вашата исхрана може многу да помогне кон одржување на здрави црева и мозок.