Напитокот од какао може да помогне за ослободување од стресот, а истовремено го неутрализира негативниот ефект на мрсната храна кон која многумина посегаат кога се под стрес.
Според една нова студија, ако јадете мрсна храна за време на стресни периоди, пиењето какао може да ви помогне побрзо да се опоравите од стресот, пренесува Medical News Today.
Иако во стресни времиња најчесто се свртуваме кон храна со висока содржина на масти, консумирањето какао може да ни помогне побрзо да се опоравиме од физиолошките ефекти на стресот. Ова го покажува новото истражување на Универзитетот во Бирмингем во Велика Британија.
Авторите на студијата – која беше објавена во Food & Function – претходно докажаа дека потрошувачката на масна храна може негативно да влијае на васкуларната функција и да ја намали кортикалната оксигенација за време на стресни ситуации и да го спречи дополнителното закрепнување на телото.
Какаото содржи флаванол, епикатехин, кој го релаксира слојот на ендотелијалните клетки на крвните садови, ја подобрува нивната функција и го решава покачениот крвен притисок, што е честа реакција на стрес.
Конзумирањето на напитоци од какао е поврзано со подобра реакција на стресот
За тековната студија, научниците регрутирале 23 млади, здрави индивидуи, мажи и жени.
На секој од нив му бил даден оброк со маснотии придружен со напиок од какао со висока или ниска содржина на епикатехин час и половина пред да се подложи на осумминутен стрес тест.
Нивната васкуларна функција била проценета со мерење на нивната дилатација посредувана од брахијален проток, што покажува колку артеријата може да се прошири во случај на зголемен проток на крв. Ова е направено на почетокот на тестот, а потоа 30 и 90 минути по стресната задача.
За групата со висока содржина на епикатехин, 30-минутната дилатација со посредство на протокот била помала и веќе била значително подобрена по 90 минути, што укажува на побрзо закрепнување од ефектите на стресот.
Биле измерени и други ефекти на стресот, вклучително и префронтална кортикална оксигенација, проток на крв во подлактицата, крвен притисок, кардиоваскуларна активност, дијаметар на заедничката каротидна артерија и проток на крв и расположение.
Во овие мерења, не биле забележани разлики помеѓу групите со висока и ниска содржина на епикатехин.
Зошто масната храна го влошува стресот?
Иако храната богата со маснотии може да биде вкусна и утешна, претходната работа на истражувачите силно сугерира дека ако некое лице сака да се опорави од лошите ефекти на стресот, всушност најдобро е да избегнува таква храна.
Ова е особено точно за луѓето кои имаат стресни работни места или кои редовно доживуваат стрес.
„Високо стресните работни места може да го зголемат ризикот од кардиоваскуларни болести до 40% во споредба со поединците кои се ослободени од овие стресори.
Ова веројатно е, барем делумно, поради постојаното оштетување на васкуларната функција предизвикано од стресот што може да стане потрајно“, вели авторот на студијата, д-р Катарина Рендеиро, предавач по нутриционистичка наука на Универзитетот во Бирмингем.
Ченг-Хан Чен, доктор на науки, интервентен кардиолог овластен од одборот и директор на Структурната програма за срце во Медицинскиот центар МемориалКар Садлбек во Калифорнија, кој не бил вклучен во студијата, ги забележал можните ефекти од долгорочниот стрес врз луѓето кои немаат време за опоравување помеѓу стресните настани.
Тој истакнал дека „покаченото ниво на стрес во текот на долг временски период може да резултира со хронично зголемување на хормоните на стрес, воспаление и крвен притисок, што потоа може да доведе до кардиоваскуларни нарушувања како хипертензија, срцев или мозочен удар“.
Рендеиро истакнала дека помалото намалување на дилатацијата посредувано од протокот може да се изедначи со значително зголемување на ризикот од кардиоваскуларни болести кај една личност.
Зошто флаванолите од какаото можат да го неутрализираат влијанието на стресот
Според др. Катарина Рендеиро, не е сосема јасно зошто потрошувачката на маснотии го одложува обновувањето на дилатацијата посредувана од протокот по ментален стрес, иако постојат докази за покачени нивоа на триглицериди и Ц-реактивен протеин во крвта неколку часа по конзумирањето на масна храна.
Зголемените нивоа на овие го намалуваат азотен оксидот добиен од ендотелот, оштетувајќи ја функцијата на ендотелот. Можеби ова е причината зошто какаото помага.
Мишел Рутенштајн, диететичарка за превентивна кардиологија и експертка за здравјето на срцето во EntirelyNourished, која исто така не била вклучена во студијата, тврди дека какао флаванолите „може да помогнат во намалувањето на времето за опоравување од стрес без оглед на јадењето мрсна храна поради нивната способност да го зголемат нивото на азотен оксид. “
Рендеиро на сличен начин забележала дека епикатехинот во какаото ја зголемува „достапноста на вазодилататорот азотен оксид, за кој е познато дека ја подобрува васкуларната функција“.
„Флаванолите“, објаснила Рутенштајн, „се еден вид флавоноиди, група растителни соединенија познати по нивните антиоксидантни и антиинфламаторни својства.
Други извори на флаваноли вклучуваат зелен чај, кора од јаболка, бобинки и грозје.
Исто така, постојат индикации, рекла Рендеиро, дека „честичките липопротеини богати со триглицериди можат да предизвикаат директна повреда на васкуларниот ѕид.
Од друга страна, потрошувачката на масти може индиректно да предизвика ендотелијална дисфункција со зголемување на оксидативниот стрес“.
Какаото, зелениот чај и бобинките можат да помогнат во борбата против стресот
Сепак, научниците откриле дека се чини дека какаото нема корисен ефект врз ограничувањето на оксигенацијата на мозокот поради стресот.
„Промените во протокот на крв во мозокот предизвикани од стрес може да резултираат со когнитивни промени како што се тешкотии со концентрирање, потешкотии во меморијата, нарушено одлучување или дури и промени во расположението“, објаснил Чен.
Сепак, наодите од студијата за зрната какао се добредојдени.
„Добрата вест“, заклучила Рендеиро, „е тоа што кога сте под стрес, ако не можете а да не посегнете по мрсна храна, со додавање здрава храна богата со флаванол во тој оброк, можете да ги минимизирате ефектите од стресот и комбинираните мастите врз васкуларната функција“.
Студијата наведува дека можете да консумирате 5,5 лажици необработено какао, 2 шолји зелен чај или 300 грама бобинки за да добиете слична количина на корисни флаваноли која била утврдена во студијата.
„Не сакаме да ги охрабруваме луѓето да јадат мрсна храна во контекст на стрес, но во ситуации кога тоа се случува, имате дополнителна нутритивна стратегија што можете да ја користите за да ги ублажите тие ефекти“, советува др. Катарина Рендеиро, една од авторите на студијата.