Овој популарен и здрав зеленчук е похранлив кога е замрзнат

Фото: Freepik
107

Иако свежиот зеленчук обично се смета за најхранлив, еден зелен лиснат зеленчук е всушност поздрав кога е замрзнат – и е популарен додаток на многу јадења.


Додека повеќето зеленчуци е најдобро да се јадат сирови или термички обработени, еден зеленчук всушност станува похранлив кога е замрзнат.

Спанаќот, вообичаен избор за појадок, ручек и вечера, го зазема 45-тото место по хранлива вредност во неговата свежа форма.

Меѓутоа, кога е замрзнат, речиси ја удвојува својата хранлива вредност и се искачува на 24-тото место, според рангирањето на Би-Би-Си, кој состави листа на 100 најздрави намирници во светот.

Спанаќот, кој е богат со магнезиум, фолна киселина, витамин А, бета каротен и зеаксантин, има изненадувачки придобивки од замрзнувањето.

Процесот на замрзнување помага да се зачуваат неговите хранливи материи, поради што замрзнатиот спанаќ е подобар од неговиот свеж пандан.

Замрзнатиот спанаќ може да се пофали со нутритивен резултат од 64, во споредба со свежиот спанаќ, кој има оценка 59. Тој е висок со витамин К, кој е неопходен за здравјето на коските и згрутчувањето на крвта, како и витамин А, кој е неопходен за видот и имунитетот, пишува Surrey Live.

Покрај тоа, спанаќот е богат со железо, кое е неопходно за производство на црвени крвни зрнца и магнезиум, кој помага во работата на мускулите и нервите, а содржи и калциум, витален за силни коски.

Причината зошто замрзнатиот спанаќ е поздрав лежи во задржувањето на хранливите материи.

Зеленчукот брзо се замрзнува по берењето, со што ги задржува хранливите материи, додека свежиот спанаќ може да ги изгуби хранливите материи за време на транспортот и складирањето, покажала студијата на Државниот универзитет во Пенсилванија.

Друга студија покажала дека свежиот спанаќ губи 75% од својот витамин Ц во рок од една недела.

Ако размислувате да ја промените исхраната оваа година, размислете и да додадете блитва на вашата листа на намирници. Овој лиснат зелен зеленчук е одличен избор поради неговата висока хранлива вредност, постигнувајќи импресивни 78 поени на нутритивната скала.

Преполн е со витамини А, Ц, К и Е, а особено е богат со витамин К – неопходен за згрутчување на крвта и јачина на коските.

Покрај тоа, блитвата содржи уникатно соединение за кое се верува дека помага во регулирањето на нивото на шеќер во крвта со забавување на варењето на јаглехидратите.

За оние кои сакаат да ослабат или да одржат здрава тежина, таа е одличен избор бидејќи содржи важни хранливи материи, а нема прекумерни калории.