Пет клучни намирници за здраво срце: Кој го јаде ова ги намалува шансите за срцеви заболувања

Фото: Pexels
171

Клучна улога во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања имаат пет намирници, кои според новото истражување имаат една заедничка карактеристика.

Во рамки на проектот спроведен од Универзитетот во Барселона, биле анализирани различни научни студии за подобро да се разбере како специфични билки можат да помогнат во лекувањето на кардиоваскуларни болести.

Во нивната студија, експертите се фокусирале првенствено на медитеранската исхрана, анализирајќи ги антиоксидативните, антиинфламаторните и вазодилататорните ефекти на неколку клучни состојки.

Лукот, шафранот, маслинките, рузмаринот и грозјето биле меѓу истакнатите намирници, со тврдење дека содржат „активни компоненти“ корисни за здравјето на срцето.

„Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт на глобално ниво, одговорни за 32% од смртните случаи во 2019 година“, напишале авторите на студијата.
„Растителните екстракти богати со биоактивни соединенија значително придонеле за современата медицина, нудејќи терапевтски потенцијал за различни болести.

Сепак, нивната употреба е ограничена поради можните несакани ефекти, интеракциите со лекови и недостатокот на сеопфатни претклинички и клинички студии.

„Овој преглед имаше за цел да обезбеди увид во механизмите на дејство, клинички докази и несакани ефекти на клучните биоактивни соединенија добиени од избрани медитерански растенија кои се составен дел од медитеранската исхрана.

Истражувачите нагласиле дека состојките на медитеранската исхрана имаат „ветувачки“ потенцијал за намалување на ризикот од срцев и мозочен удар, а истовремено истакнале дека тие би можеле да се користат во идниот третман на атеросклероза. Сепак, тимот ја истакнал потребата за понатамошно истражување.