Пет намирници кои не треба да се користат после рокот на траење

Фото: Pexels
285

Во Америка, производителите не се ни обврзани да печатат рокови на траење на производите, додека во Европа ситуацијата е малку поинаква.

„Ништо нема да ми биде, вкусот е добар, мирисот е добар“ – вака се обидуваме да се оправдаме кога јадеме храна со поминат рок, бидејќи не сакаме да ја фрламе. Но, што ако фрлањето е навистина единствената правилна опција во тој момент?

Речиси секогаш на производите е испишан некаков датум за кој повеќето луѓе мислат дека е рокот на траење, но често не е така.

Рок на употреба – последниот датум до кој производот е најдобар

Најдобро да се искористи до – последниот датум до кој вкусот и мирисот се најдобри

Датум на пакување – денот и датумот кога производот е спакуван

Датум на истекување – датумот кога производот престанува да биде безбеден за употреба

Во Америка, производителите не се ни обврзани да печатат датуми на производите, додека во Европа ситуацијата е малку поинаква.

Во ЕУ, од производителите се бара да испечатат барем некоја форма на датум на нивниот производ, а од петте американски обрасци за датум, можеме да избереме помеѓу два – датумот на истекување и рокот на употреба.

И покрај ова, многумина сè уште избираат да ги игнорираат овие датуми и повеќе да му веруваат на своето сетило за мирис, а со овие неколку производи, тоа можеби е најлошото нешто што можете да го направите бидејќи нашето сетило за мирис, за жал, не е сезнајно.

Првата, малку неочекувана работа се сосовите и намазите во тегли.

Иако се во стакло и на ладно место, сепак се расипуваат. Веднаш штом ќе ги отворите за прв пат, бактериите навлегуваат и по неколку употреби едноставно се размножуваат. Затоа е важно да се почитуваат испечатените датуми.

Храната во тегла има долг рок на траење, па би требало да фрлите на пример, кечап, кој инаку може да стои во фрижидер шест месеци.

Треба да се биде внимателен и со ладно цедените сокови.

Оние што ги купуваме во продавниците се максимално преработени за да се убијат сите штетни бактерии, што им овозможува да имаат многу долг рок на траење.

Тоа не е случај со природните ладно цедени сокови, кои се непреработени и тоа ги прави посклони кон таложење на штетни бактерии. Искористете ги што е можно поскоро по купувањето.

Оваа листа вклучува и сувомесни производи или веќе исечкани производи, што не е изненадувачки. Се препорачува во рок од три до пет дена да се консумираат и да не купувате повеќе отколку што можете да изедете.

Ако купите претходно исечени сувомесни производи кои се во затворена амбалажа, може да останат многу подолго доколку не се отворат, но штом се отворат ситуацијата е иста како и со свежо исечените, три до пет денови.

Зелениот лиснат зеленчук и бобинки може да траат од три дена до една недела во зависност од овошјето и зеленчукот, но не ви требаат датуми за да знаете дали се лоши.

За ова, само во овој случај, доволно е вашето сетило за вид.

Ако видите дека листот од зеленчукот е исушен и темен, фрлете го.

Ако откриете дека бобинките ви се кашести и темни, фрлете ги.

И ако откриете дека нема да можете да ги изедете пред да се расипат, секогаш можете да ги замрзнете за подоцна.