Премногу сол го зголемува ризикот од атопичен дерматитис

Фото: Pexels
53

Атопискиот дерматитис кај различни луѓе има различни тригери, а новата студија сугерира дека високото ниво на натриум во исхраната може да го зголеми ризикот од развој на атопичен дерматитис.

Атопичен дерматитис (АД), попознат како егзема, е група на воспалителни состојби на кожата.

Симптомите на атопичен дерматитис може да вклучуваат осип, сува и лушпеста или испукана кожа, чешање, инфекции на кожата со отворени рани, како и промена на бојата на кожата и плускавци.

Една нова студија покажала дека луѓето со зголемување на уринарната екскреција на натриум од 1 грам во период од 24 часа имале 11% поголема веројатност да развијат атопичен дерматитис, 16% поголема веројатност да имаат активни симптоми на постоечката АД и 11% поголема веројатност состојбата да се влоши.

Атопичниот дерматитис вклучува спектар на воспалителни процеси и е предизвикан од различни фактори на животната средина.

Сега, за прв пат, успеавме да докажеме поврзаност помеѓу прехранбената сол и АД кај голема популација, изјавила за Medical News Today Катрина Абуабара, дерматолог и постар автор на студијата.

Ефекти на натриумот врз атопичен дерматитис

Се смета дека натриумот се складира во кожата за да се спречи загубата на вода и може да помогне да се спречи инфекција. Сепак, според Абуабара, може да ги активира и клетките во имунолошкиот систем, предизвикувајќи некои воспалителни патишта и отстранувајќи ги „кочниците“ од другите.

Атопичниот дерматитис е најчест кај децата, кај приближно 1 од 5, а третина од нив имаат умерени до тешки симптоми.
Некои други намирници се исто така поврзани со развојот на АД.

Атопичен дерматитис може да биде предизвикан од различни видови храна, во зависност од личноста, а тестирањето со елиминација на храна може да помогне да се одреди потенцијалниот предизвикувач.

Храната што предизвикува АД може да вклучува прехранбени адитиви, конзерванси, млечни производи, пченица, јајца, риба или школки, вели Мишел Рутенштајн, диететичар за превентивна кардиологија.

Меѓутоа, кога го намалувате натриумот во исхраната, важно е да се внимава да не се елиминира целосно, бидејќи недостатокот на натриум може да биде штетен по здравјето.