Пијте чај, ама не со овие две намирници

Фото: Unsplash
156

За многумина чајот е повеќе од напиток, неговото пиење е смирувачки ритуал, но неговото консумирање во комбинација со оваа храна може да биде штетно.

Чајот најчесто се споменува во позитивен контекст – смирувачки и здрав напиток кој го пиеме поради неговите придобивки, но поради расположението што ни го создава – без разлика дали е зелен, црн или од билки, обично се смета за добар и здрав пијалак.

Но, што ако утешната шолја чај по која толку често посегнуваме всушност би можела да ја попречи храната што ја јадеме?

Излегува дека некои навидум невини комбинации на чај и одредена храна може да доведат до неочекувани ефекти врз нашето здравје.

Пред да ја подготвите следната топла шолја, еве како чајот може да се претвори од здрава во нездрава навика, во зависност од тоа што се наоѓа во вашата чинија.

Ефект врз апсорпцијата на железо

Фармацевтката и нутриционистка Дебора Грејсон предупредува дека пиењето чај или кафе со храна како црвено месо или лиснат зеленчук може да ве изложи на ризик од недостаток на хранливи материи, особено железо.

Железото е од суштинско значење за одржување на нивото на енергија и силен имунолошки систем бидејќи помага во транспортот на кислород низ телото, а ако чајот или кафето постојано се консумираат со оброците, тоа може да го блокира телото да не апсорбира доволно од него, што на крајот може да доведе до анемија. состојба која се карактеризира со тежок дефицит на железо во крвта.

Жените, особено оние кои имаат редовни менструални циклуси, се изложени на поголем ризик да развијат анемија од дефицит на железо поради зголемената потреба на телото за него.

Храната како црвено месо, спанаќ и брокула, која е богата со железо, не треба да се консумира во комбинација со чај, пишува Дејли Меил.

Улогата на хемикалиите во блокирањето на железото

Се верува дека одредени хемикалии кои се наоѓаат во чајот и кафето, како што се полифенолите и танините, се одговорни за блокирање на апсорпцијата на железото.

Полифенолите, кои исто така се наоѓаат во овошјето, зеленчукот и зачините, можат да помогнат во заштитата од воспаление, но и да ја попречат апсорпцијата на железото.

За овој ефект дополнително придонесуваат и танините кои ги има и во виното и оксалатите.

Други вообичаени грешки

За луѓето кои сакаат да се здебелат или да градат мускули, пиењето премногу течност за време на оброците може да биде контрапродуктивно.

Премногу течност може да го наполни желудникот, што го отежнува консумирањето на потребната количина на храна.

Подобар пристап е да се пие вода само кога е потребно, што овозможува побалансиран внес на оброци.

За оние кои се борат со дигестивни проблеми после оброк, едноставна промена во состојките за салата може да помогне.

Горчливите зелени салати, како рукола и цикорија, можат да помогнат во стимулирање на варењето, подготвувајќи го телото поефикасно да ја разградува храната.

Совети за подобро варење

Грејсон дава и неколку практични совети за поддршка на варењето.

На пример, јадењето најмалку три часа пред спиење и избегнувањето да се легне веднаш по оброкот може да помогне да се спречи рефлукс.

Плус, седењето на маса наместо на каучот може да му олесни вашето тело да ја вари храната, намалувајќи ги шансите за дигестивни проблеми.