Посни бајадери
Овој десерт е често на трпезите на оние кои постат, иако, не препорачуваме да правите големи количини. Нема да можете да престанете да ги јадете, а не се баш од тие, здравите рецепти
Нашата редовна читателка Викторија Симиќ, овие посни бајадери ги прави обично кога очекува повеќе гости за време на пост.
„Излегуваат многу, убаво изгледаат и толку се вкусни што заборавате дека не се баш здрави. Ама кога се пости, не е страшно малку да се заблажите и со нешто вакво, нели? Само проблемот е што тоа обично не е малку, толку се заразни што само ги ставате во уста, едно по едно, сѐ додека некој не ве удри по рака“, се смее таа.
Еве го нејзиниот рецепт за посните бајадери:
Состојки:
250 г шеќер
10 лажици вода
125 г маргарин
200 г мелени бисквити
150 г мелени ореви
малку рендано морско оревче
малку масло
црно чоколадо (или какао) за преливање
Приготвување:
Шеќерот и водата се ставаат во тенџере да се варат, а кога ќе провријат, се оставаат уште три минути на оган, па се трга од оган и се додаваат останатите состојки, маргаринот, бисквитите и оревите. Сѐ се соединува и се става во подмачкана тепсија.
Се израмнува и се прелива со растопено црно чоколадо во кое се додава малку масло за сјај или пак, ако немате црно чоколадо, измешајте какао со малку вода и масло.
Оставете го да се стегне и исечете го на коцки.