Потребни ви се само 3 состојки за овој хит десерт од TикTок!

Фото: Unsplash
1.179

Во случај се уште да не сте го виделе на ТикТок рецептот за овој десерт со јаболка, мед и лиснато тесто – ви носиме едноставен рецепт за негова подготовка, како и дополнителни идеи за тоа како можете да го направите поинтересен

ТикТок го зафати уште еден тренд на слатка храна. Овој пат можете да бидете безгрижни, нема чудни состојки или уште почудни комбинации, тоа е едноставен десерт кој секој може да го направи од само 3 основни состојки.

Станува збор за превртени мини пити со јаболка, односно поедноставена верзија на популарниот француски десерт Tarte Tatin. За оваа верзија на TikTok потребни ви се само јаболка (добро е да изберете кисели, за десертот да не биде премногу сладок), течен мед и лиснато тесто купено во продавница.

Дополнителна состојка може да биде едно јајце кое се користи за премачкување на лиснатото тесто, но според нас тоа не е ни потребно бидејќи така всушност се мачка оној дел од тестото што ќе биде свртен надолу при сервирањето.

Лиснатото тесто се сече на правоаголници со димензии приближно 7х15 см, а јаболката се сечат на тенки кришки. Во голем плиток плех се става хартија за печење, на шест места се става малку мед на хартијата и се размачкува, а врз тоа се редат по 6-8 тенки кришки јаболко.

На јаболката оди уште малку мед, а потоа врз нив се ставаат правоаголниците од лиснато тесто и лесно се притискаат за подобро да се сместат јаболката и медот. По желба, лиснатото тесто пред печење може да се премачка со изматено јајце. Печете 12 минути на 170 степени.

Откако ќе се извади од рерна, колачот се превртува и се служи! Навистина не може да биде поедноставно! Брзиот десерт е во вашата чинија за 15 минути, а може да послужи и како одличен сладок појадок.
Секако, доколку сакате да го збогатите вкусот на ова брзо и едноставно колаче, во јаболката можете да додадете малку цимет и/или морско оревче, сечкани ореви или лешници, сончоглед или сусам, а наместо мед можете да користите сируп од јавор или агава. Можностите се бесконечни!

@halfacoco

Full recipe Caramelised Upside Down Apple Tart Ingredients: Ready rolled puff pastry (Pâté feuilletée) 1 apple, sliced thinly using a mandolin Maple syrup, honey, agave or dark brown sugar Sunflower seeds or any nuts for crunch Egg yolk for the shine Icing sugar for dusting 1. Preheat the oven to 180c/350F. Pour 1 tbsp maple syrup on a baking sheet lined with parchment paper. Sprinkle 1 tsp sunflower seeds on top of the syrup Place 2 round slices of apple on top of the maple syrup and cover with a round piece of puff pastry bigger than the apple diameter. 2. Brush with egg yolk and bake at 180c/350F for 20 minutes until the pastry is risen, fully baked and golden brown. 3. Leave to cool completely before turning over. This will allow the caramel to harden and stick to the apple. Turn over by sliding a palette knife underneath the pastry and flipping it over. Dust with icing sugar and enjoy! #appletart #recipes #caramelised #appleturnover #pastryrecipes

♬ 3:15 (Slowed Down + Reverb) – Russ