Покрај колачите и слатките, оној традиционален божиќен колач со суво или кандирано овошје и јаткасти плодови, како да падна во сенка. Со декорацијата и во убаво пакување може да биде и убав подарок при посета на семејството за Божик.
Божиќниот колач послужен со шолја топло кафе, чај, какао или топло чоколадо е вистински десерт или ужина во постудените денови. Дури и ако имате можност да уживате во вкусот и мирисот на овој колач покрај каминот, магијата на празничната атмосфера е загарантирана.
Ако сте заинтересирани за овој тип на божиќни колачи, рецептите подолу ќе ви бидат многу корисни.
Класичен рецепт
Божиќниот овошен леб содржи комбинација од јаткасти плодови и од сушено овошје. Ќе ви треба конкретна листа на состојки, но повеќето состојки ги имате дома или ви се познати.
Состојки:
1/4 чаша суво грозје
1/4 чаша сушени брусници
1/4 чаша суви смокви
половина чаша сув ѓумбир
половина чаша суви кајсии
половина чаша ореви
1/4 чаша рендани моркови
1 чаша сок од портокал
3/4 чаша масло или стопен путер
1 чаша брашно
2 јајца
половина чаша кафеав шеќер
1 лажичка прашок за пециво
половина лажичка сода бикарбона
прстофат сол
шеќер во прав.
Подготовка:
Сувото овошје и јаткастите плодови крупно исечкајте ги, па сувото овошје (не јаткастите плодови) прелијте го со сокот од портокал. Оставете да отстои преку ноќ или барем еден час.
Во сад изматете ги јајцата со кафеав шеќер. Додадете масло и соединете.
Додадете ги преостанатите суви состојки – брашно, прашок за пециво, сол и сода бикарбона – и изматете. Треба да добиете густо тесто.
Додадете натопено суво овошје и рендан морков.
Загрејте ја рерната на 175 °C. Садот за печење подмачкајте го со масло и посипете го со брашно. Можете да ставите и хартија за печење.
Добиеното тесто рамномерно распоредете го во плехот за печење.
Се пече на средната решетка околу 50 минути.
Кога ќе се испече, оставете го лебот да се излади и потоа извадете го од тавата.
Украсете го со шеќер во прав и послужете.
Колач со сушено овошје, рум и мармалад од портокал
Доколку сакате да користите малку помалку состојки, а сакате и рум, тогаш овој рецепт за новогодишен овошен леб е за вас.
Ако сте направиле домашен мармалад од портокал, тој одлично ќе се вклопи како една од состојките.
Состојки за тестото:
100 гр смеса од суво овошје
100 гр солен путер
80 мл рум
50 гр кафеав шеќер
50 гр шеќер во прав
2 јајца
130 гр брашно
40 гр мармалад од портокал
1 лажичка прашок за пециво.
Други состојки:
30 мл рум
1 лажичка мармалад од портокал.
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 °C и обложете го калапот за печење со хартија за печење.
Сувото овошје потопете го во рум и оставете го да отстои еден час.
Просејте брашно и прашок за пециво.
Се мати путерот, па се додава шеќерот и се меша. Постепено додавајте ги јајцата и соединете.
Додадете ги другите состојки за тестото и измешајте.
Распоредете го тестото рамномерно во калапот и печете околу 40 минути.
Додека тестото се пече, измешајте 30 мл рум со една лажичка мармалад од портокал и загрејте за да се раствори мармаладот.
Кога ќе се испече колачот, оставете го малку да се излади, а потоа прелијте го со смесата со рум и мармалад.
Лебот украсете го со повеќе сушено овошје.
Божиќен леб во форма на венец
Направете го колачот во форма на венец кој одлично ќе се истакне на празничната трпеза и ќе ги украде сите погледи. Покрај тоа, традиционалниот божиќен леб во форма на куглоф лесно се сече на парчиња.
Основни состојки:
200 гр мешано сушено овошје (на пр. смокви, суво грозје, кајсии)
125 мл сок од портокал или друг сок по ваш избор
половина лажичка цимет
1/4 лажичка морско оревче
1/4 лажичка ѓумбир
1/4 лажичка мелено каранфилче.
околу 3 чаши брашно за сите намени
околу 165 мл топло млеко
половина чаша путер на собна температура
40 гр кокосов шеќер
1 лажичка цимет
10 g инстант сув квасец
прстофат сол.
Состојки за декорација:
3 лажички џем од мешано овошје
2 лажички ф’стаци.
Подготовка:
Измешајте ги сите основни состојки и варете околу 10 минути, па оставете малку да се излади. Потоа изматете ја смесата во блендер и по потреба додајте вода.
Во друг сад измешајте ги останатите состојки и мешајте додека не се соединат. Тестото треба да биде меко, растегливо и лесно да се одвојува од основата. Доколку е потребно, додадете уште млеко.
Тестото покријте го со крпа и оставете го на топло барем еден час.
Кога тестото ќе одмори, површината набрашнете ја, развлечете го тестото и покријте го со изладено суво овошје сè до работ.
Потоа обликувајте го венецот така што тестото ќе го исечете на ленти и ќе направите венец.
Загрејте ја рерната на 170 °C околу 20 минути и печете го венецот додека не порумени. Проверете со чепкалка дали тестото е печено.
Кога тестото е испечено и уште топло, премачкајте го со џемот и потоа посипете го со ф’стаци.