Природен лек за бешиката и бубрезите: 200 грама дневно- посилни од антибиотик!

Фото: Pixabay
338

Содржи најмалку 13 различни антиоксиданти, многу е често на менијата на дијабетичарите, поради високиот процент на влакна што не предизвикува големи и нагли зголемувања на шеќерот во крвта.

Бета вулгарис или блитва е многу корисно и здраво растение кое се одгледува поради своите исклучително хранливи листови.

Во однос на листовите, доста е слично на цвеклото, со тоа што што кај блитвата, витамините се во листовите, а не во коренскиот дел.

Како да се засади блитва? Може да се сее од февруари до јуни, семето се сее во редови на длабочина од три см. Ако сте ја посеале густо, слободно можете повторно да ја расадите.

Можете да ги сечете и собирате листовите во текот на целата година, без да ги отстранувате корените. Од нив ќе растат нови листови. Кога ќе ги собирате листовите, тие не можат да останат свежи долго, па затоа е најдобро да ја замрзнете блитвата.

За зајакнување на имунитетот и за одржување на телесната тежина

Исклучително е ефикасна во зајакнувањето на имунитетот, а е и совршен диуретик. Идеална храна е за одржување на телесната тежина, а во оваа смисла, блитвата со компири и сок од лимон е најдобра, бидејќи му обезбедува на нашето тело големи количини на витамин Ц.

Освен што е богата со витамин Ц, содржи и витамин Б, магнезиум, железо, калиум, калциум и манган, а има и голема количина на протеини, целулоза, јаглехидрати и растителни масла. Целулозните влакна од блитвата се важни за исхраната бидејќи го врзуваат за себе вишокот вода и сите токсични состојки, исто така го забрзуваат преминувањето на храната низ цревата и ги елиминираат проблемите со варењето.

Ја зајакнува крвта дејствувајќи врз формирањето на црвените крвни зрнца, а со додаток на магдонос ја чисти крвта и го забрзува излачувањето на урината, ја штити слузницата на телото и ги зајакнува нашите коски.

Блитвата како лек

Овој зелен зеленчук е исклучителен природен антибиотик, а како народен лек може да се користи како облог за рани, а лесната супа од блитва се дава за лекување на мочниот меур и бубрезите. Исто така е добра за очите, бидејќи како и морковите, содржи витамин А и лутеин, кои го намалуваат ризикот од очни заболувања, како што е катаракта.

Општа препорака за секоја домаќинка е да подготвува блитва со компири во менито барем еднаш неделно. Содржи најмалку 13 различни антиоксиданти, многу е често во менијата на дијабетичарите, поради високиот процент на влакна што не предизвикува големо и нагло зголемување на шеќерот во крвта. Многу луѓе го сакаат овој зеленчук бидејќи е нискокалоричен и е вредна храна. Многу е заситувачки бидејќи долго време останува во органите за варење, па доволно е да се јадат околу 200 грама од овој зеленчук секој ден.

Рецепт за блитва со компири

Пред подготовка, добро измијте ја свежата блитва за да ја отстраните преостанатата земја. Исечете го дното на стеблото со коренчињата. Стеблото и листовите се готват различно, затоа користете остар нож за да го одделите стеблото од листовите и ставете да се готви неколку минути пред листовите. Кога подготвувате пити, стеблото и листовите се готват истовремено.

– 1 кг блитва

– 4 мали компири

– 4 до 5 чешниња лук

– 150 мл маслиново масло

– сол

Подготовка:

Излупете го лукот и ситно исечкајте го, додавајќи маслиново масло, за подобар вкус, направете го ова најмалку еден час пред да направите блитва со компири. Измијте ги компирите, излупете ги и исечете ги на коцки со големина на залак и ставете ги во солена вода да се варат. Добро измијте ја блитвата како што е објаснето и исечете го стеблото. Потоа исечете ги листовите на ленти широки еден или два сантиметри. Кога компирите ќе бидат готови, извадете ги со решеткаста лажица и додадете ја исечената блитва да се свари во истата вода.

Гответе околу седум минути. По седум минути, процедете ја и прелијте ја со ладна вода за да ја задржи зелената боја. Ставете го тенџерето на шпоретот и додадете ги лукот и маслиновото масло што сте ги подготвиле претходно. По една минута пржење, додадете ги компирите и добро исцедената блитва. Пржете, мешајќи, околу две минути за да се соединат вкусовите.