Покрај тоа што е богата со вкус, оваа супа нуди и бројни здравствени придобивки.
По долгиот ден поминат на студ, заборавете на вообичаените топли напитоци – сè што ви треба е чинија со топла супа од морков за да ве загрее и да ве наполни со енергија.
За среќа, со неколку едноставни состојки, можете да создадете совршена кремаста супа која ќе ве воодушеви со својот богат вкус.
Покрај тоа што е богата со вкус, оваа супа нуди и бројни здравствени придобивки. Морковите се добар извор на витамин А, кој придонесува за здравјето на очите и силен имунолошки систем. Морковите се исто така богати со антиоксиданти како бета-каротин, кој помага во намалување на воспалителните процеси во телото, а зачините како циметот, кимот и кајенскиот пипер ги подобруваат антивоспалителните својства на оваа супа, давајќи ѝ длабочина на вкусот и блага пикантност, што дополнително го загрева телото.
Состојки:
Масло по избор
10 моркови, излупени и крупно сечкани
1 црвен кромид, крупно сечкан
2 стебленца целер, крупно сечкани
5 цели чешниња лук, излупени
3 парчиња ѓумбир, излупен и крупно исечкан
2 шолјички бело вино
5 шолјички вода
1 лажичка цимет
2 лажички ким
1 лажица сок од лимон
1 лажица сок од портокал
Прстофат кајенски пипер
Мед, по вкус (може да се замени со јаворов сируп)
Сол, по вкус
Путер, по вкус (може да се замени со веганска опција)
Подготовка:
Загрејте тавче на средна топлина и премачкајте го дното со масло. Додадете ги морковите, кромидот, целерот, лукот и ѓумбирот и карамелизирајте ги. (Алтернативно, можете да го наросите зеленчукот со масло и да го печете на плех обложен со хартија за печење на 220°C околу 20 минути, додека не омекне и не порумени, а потоа префрлете го во тава загреана на средна топлина.)
Во тавата истурете го белото вино, па додајте ги останатите состојки.
Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината и динстајте додека морковите не омекнат.
Смесата измешајте ја со рачен блендер, додавајќи путер, сол и мед по вкус.
Процедете ја супата низ ситно сито.
По желба послужете со семки од тиква или кандирани лешници како гарнир и уживајте!