Реиши се меѓу неколкуте лековити печурки кои се користат со векови, главно во азиските земји, за лекување на инфекции, а во поново време се користат и за лекување на белодробни заболувања и рак.
Печурките Реиши се меѓу неколкуте лековити печурки кои се користат со векови, главно во азиските земји, за лекување на инфекции, а во поново време се користат и за лекување на белодробни заболувања и рак.
Лековитите печурки се одобрени во Јапонија и Кина повеќе од 30 години како додаток на стандардниот третман за рак и имаат обемна клиничка историја на безбедна употреба како единечни агенси или во комбинација со хемотерапија.
Печурката Реиши е позната како горчлива печурка со извонредни здравствени придобивки. Нејзините активни состојки вклучуваат полисахариди, диететски влакна, олигосахариди, тритерпеноиди, пептиди и протеини, алкохоли и феноли, минерални елементи (како што се цинк, бакар, јод, селен и железо), витамини и аминокиселини.
Нејзините биоактивни компоненти имаат бројни здравствени својства за лекување на болести како што се хепатопатија, хроничен хепатитис, нефритис, хипертензија, хиперлипемија, артритис, неврастенија, несоница, бронхитис, астма, чир на желудник, атеросклероза, леукопенија, дијабетес, анорексија и рак.
Истражувачите го проучуваат хемискиот состав на оваа печурка за подобро да разберат како и дали всушност делува на секоја од овие состојби.
Повеќето истражувачи спровеле студии или на животни или во лаборатории, додека истражувањата врз луѓето се ограничени. Затоа, и покрај обемната достапна литература, G. lucidum главно се користи како засилувач на имунитетот и додаток во исхраната, а не терапевтски.
Кои се можните придобивки од печурката реиши, како и несаканите ефекти и ризиците.
Зошто луѓето консумираат реиши печурки?
Употребата на печурката реиши е широко распространета. Се користи за зајакнување на имунолошкиот систем, намалување на стресот, подобрување на сонот и намалување на заморот.
Луѓето исто така земаат реиши печурка за здравствени проблеми како што се:
висок крвен притисок
висок холестерол
кардиоваскуларни заболувања
заболување на црниот дроб или бубрезите
респираторни заболувања (како што е астма)
вирусни инфекции (како што е грип)
ХИВ/СИДА
рак и поддршка за време на хемотерапија
болка за време и по појавата на херпес
градење на сила и издржливост
замор.
Постојат некои научни докази за неговата ефикасност, вклучувајќи лабораториски истражувања и некои мали студии врз луѓе, но сепак се недоволни за да се поддржи оваа употреба.
Можни здравствени придобивки од печурките реиши
Истражувањата за потенцијалните придобивки од печурките реиши се во тек.
Лабораториските студии во епрувети откриле дека печурките реиши можат да бидат ефикасни во борбата против ракот и намалувањето на туморите. Исто така, постојат докази од ин витро и студии на животни дека реиши печурките можат да го поддржат имунолошкиот систем.
Се смета дека полисахаридите што ги содржи печурката реиши се одговорни за нејзините можни антиканцерогени и имуностимулативни ефекти.
Печурката Реиши може да има и хепатопротективни ефекти, антивирусни ефекти и корисни ефекти врз кардиоваскуларниот систем, ревматоидниот артритис, синдромот на хроничен замор и дијабетесот.
Потребни се висококвалитетни студии врз луѓе пред истражувачите да можат да извлечат какви било заклучоци.
Имунолошки систем
Еден од најважните ефекти на печурката реиши е тоа што може да помогне во зајакнувањето на имунолошката функција преку нејзините ефекти врз белите крвни клетки.
Иако некои детали уште не се јасни, студиите од епрувети покажале дека некои форми на реиши печурка можат да влијаат на гените во белите крвни клетки, кои се клучни делови од имунолошкиот систем. Покрај тоа, овие постари студии открија дека различни форми на реиши можат да модулираат различни патишта на воспалителен одговор во белите крвни клетки.
Сепак, потребни се повеќе истражувања бидејќи некои други студии не пронајдоа никаков ефект на екстрактот од реиши врз имунолошката функција или воспалението.
Рак
Многу луѓе консумираат печурки реиши поради нивните потенцијални антиканцерогени својства.
Еден преглед покажа дека печурката може да им користи на луѓето со рак кога се користи заедно со традиционалниот третман со зголемување на активноста на белите крвни клетки и подобрување на квалитетот на животот. Сепак, потребни се повеќе истражувања за ефектите на реиши врз превенцијата или третманот на ракот кај луѓето.
Замор и депресија
Иако ефектите на реиши врз имунолошкиот систем се често најнагласени, некои студии покажаа дека печурката реиши може да ја намали анксиозноста и депресијата, како и да го подобри квалитетот на живот кај луѓето со одредени здравствени проблеми.
Иако печурката реиши може да ветува кај луѓе со одредени состојби, не е јасно дали ќе им користи на оние кои се инаку здрави.
Други потенцијални придобивки
Покрај нејзините ефекти врз имунолошкиот систем и квалитетот на живот, печурката реиши е проучена и за нејзиниот потенцијал за подобрување на други аспекти на здравјето.
Здравје на срцето и шеќер во крвта. Бројни студии кои ги испитувале луѓето со здраво и нездраво ниво на шеќер во крвта и липиди покажале дека печурката реиши може да помогне во намалувањето на шеќерот во крвта, зголемувањето на HDL (добриот) холестерол и намалувањето на триглицеридите. Сепак, бидејќи резултатите од поединечните студии се контрадикторни и во овој случај се потребни дополнителни истражувања.
Антиоксидативен статус. Антиоксидантите се молекули кои можат да помогнат во заштитата на клетките од оштетување. Многумина тврдат дека печурката реиши е ефикасна во подобрувањето на антиоксидантниот статус. Сепак, неколку постари студии не откриле промени во нивоата на важни антиоксидантни ензими во крвта по консумирање реиши во период од 4-12 недели.
Употреба и ефикасност
Антивирусни ефекти
Полисахаридите изолирани од реиши се покажаа како ефикасни ин витро против вирусот на херпес симплекс типови 1 и 2. Изолатите од реиши се тестирани и против други соеви на вирусот, вклучувајќи го и вирусот на инфлуенца А, и покажаа ефикасност против нивната репликација (мултипликација).
Рак
Антиканцерогените ефекти на реиши главно се забележани во ин виво експерименти, а објавени се и податоци од клинички испитувања. Општо е прифатено дека антиканцерогените ефекти се должат на зајакнувањето на имунитетот и може да се покажат во различните хемиски состојки во реиши.
Кардиоваскуларни ефекти
Истражуван е ефектот на реиши врз кардиоваскуларниот систем. Се вели дека намалувањето на високиот крвен притисок се припишува на ганодеринската киселина. Тритерпените од реиши се опишани како инхибитори на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACE), кој е одговорен за хормоните кои помагаат во контролата на крвниот притисок. ACE има моќен ефект врз стеснувањето на крвните садови, што го зголемува крвниот притисок, па затоа секоја супстанца што го инхибира или ограничува ACE доведува до релаксација на крвните садови и намалување на крвниот притисок.
Синдром на хроничен замор
Во Кина било спроведено мултицентрично, двојно слепо, рандомизирано, плацебо-контролирано испитување. Осум недели, екстрактот од полисахарид од Ganoderma lucidum бил администриран во количина од 5,4 г дневно, што резултирало со намален замор и пониски резултати на скалата за клинички глобален впечаток (скала што ја мери сериозноста на симптомите, одговорот на третманот и ефикасноста на третманот во студии за третман на пациенти со ментални нарушувања).
Високи нивоа на холестерол или други масти (липиди) во крвта (хиперлипидемија)
Земањето на реиши печурка преку уста не изгледа дека ги намалува нивоата на холестерол кај луѓе со дијабетес или висок холестерол.
Постои интерес за користење на печурката реиши за голем број други намени, но нема доволно сигурни информации за да се каже дали може да биде корисна.
Несакани ефекти
Кога се зема преку уста, екстрактот од печурка реиши е ВЕРОЈАТНО БЕЗБЕДЕН кога се користи до една година. Целиот прав од печурки реиши е веројатно безбеден кога се користи до 16 недели.
Печурката Реиши може да предизвика мали несакани ефекти и во некои студии на случаи е поврзана со проблеми со црниот дроб, иако е тешко да се утврди дали самата печурка е одговорна за забележаното оштетување на црниот дроб бидејќи се вклучени и други фактори.
Печурката Реиши може да предизвика:
алергиска реакција поврзана со сува уста, грло и нос
крварење од носот
дигестивни проблеми (проблеми со желудникот, гадење, дијареја, запек)
главоболка
вртоглавица
несоница
иритација на кожата, чешање, осип
болка во коските
крвава столица.
Постојат неколку групи на луѓе кои веројатно треба да ја избегнуваат печурката реиши, вклучувајќи ги и луѓето кои земаат други лекови како што се антикоагуланси или имуносупресиви.
Многу од несаканите ефекти на печурката реиши остануваат непознати поради ограничениот обем на истражувања врз луѓето.
Токсикологија
Истражувањата откриваат малку информации за токсичност при употреба на печурката реиши.
Просечната смртоносна доза се проценува на 10 до 21 г на кг телесна тежина.
Експериментите врз животни тестирале дози до 38 г/кг.
Посебни мерки на претпазливост и предупредувања
Пред да земете печурки реиши, треба да проверите дали производот содржи дополнителни состојки или непознати супстанции и внимателно да ги земете предвид мерките на претпазливост и предупредувањата.
Кога се зема преку уста – екстрактот од печурка Реиши е ВЕРОЈАТНО БЕЗБЕДЕН кога се користи до една година. Целиот прав од печурки реиши е веројатно безбеден кога се користи до 16 недели. Печурката Реиши може да предизвика вртоглавица, сува уста, чешање, гадење, стомачни тегоби и осип.
Бременост и доење – Нема доволно сигурни информации за безбедноста и ефикасноста за време на бременост и доење. Бремените жени или доилките не треба да ги консумираат овие печурки.
Нарушувања на крварењето – Додатоците во исхраната на печурката Реиши може да предизвикаат поголема ефикасност на антикоагулантните или антитромбоцитните лекови, што го зголемува ризикот од крварење. Тие исто така можат да ја зголемат веројатноста за крварење кај луѓе со одредени нарушувања на крварењето (на пример, низок број на тромбоцити). Затоа, луѓето со нарушувања на крварењето не треба да земаат реиши печурки.
Хируршка интервенција – Високите дози на реиши печурка може да ја зголемат веројатноста за крварење кај некои луѓе ако се користат пред или за време на операцијата. Престанете да користите реиши печурка најмалку две недели пред закажаната операција.
Друго – Суплементите со Реиши може да го намалат крвниот притисок. Луѓето кои веќе имаат низок крвен притисок или земаат лекови за намалување на крвниот притисок треба да избегнуваат печурки реиши. Овој совет важи и за луѓе кои земаат имуносупресиви бидејќи суплементите со реиши печурки можат да ја намалат ефикасноста на имуносупресивите, а исто така и за луѓе со дијабетес бидејќи можат да го намалат нивото на шеќер во крвта.
Интеракции
Печурката Реиши може да ги засили штетните/токсичните ефекти на агенсите со антитромбоцитни својства, антикоагулантите, билките што имаат антикоагулантни/антитромбоцитни својства, нестероидните антиревматски лекови, салицилатите и тромболитичките агенси.
УМЕРЕНА ИНТЕРАКЦИЈА
Бидете внимателни со оваа комбинација…
Лековите за висок крвен притисок (антихипертензиви) комуницираат со печурката Реиши
Печурката Реиши може да го намали крвниот притисок. Земањето реиши печурка заедно со лекови кои го намалуваат крвниот притисок може да предизвика премногу низок крвен притисок. Внимателно следете го крвниот притисок.
Лековите што го забавуваат згрутчувањето на крвта (антикоагуланси/антитромбоцитни лекови) реагираат со печурката Реиши
Печурката Реиши може да го забави згрутчувањето на крвта. Земањето реиши печурка заедно со лекови кои исто така го забавуваат згрутчувањето на крвта може да го зголеми ризикот од модринки и крварење.
Лековите за дијабетес (антидијабетични лекови) комуницираат со печурката Реиши
Печурката Реиши може да го намали нивото на шеќер во крвта. Земањето реиши печурка заедно со лекови за дијабетес може да предизвика премногу низок шеќер во крвта. Внимателно следете го шеќерот во крвта.
Препорачливо е да го информирате вашиот лекар за сите додатоци во исхраната што ги земате, дури и ако се природни. На овој начин, вашиот лекар може да провери за можни несакани ефекти или интеракции со лекови или храна, или да ве информира дали додатокот може да го зголеми вашиот личен ризик.
Како да се користи печурката Реиши
Печурката Реиши се одгледува и продава како храна, но може да биде жилава и горчлива.
Кога се зема од здравствени причини, обично се суши или се зема како екстракт, како на пример во форма на течност, капсула или прав.
Дозирање
Препораките за дозирање зависат од користениот облик, а дозата варира и во зависност од видот на печурка реиши кој се користи.
Обично се користи екстракт од сушени печурки. Во овој случај, дозата е приближно 10 пати помала отколку кога се консумира самата печурка (на пример, 50 г реиши печурка може да се спореди со приближно 5 г екстракт од печурка).
Дозата на екстракт од печурки варира, но обично се движи од приближно 1,5 до 9 г на ден.
Со други зборови, самата печурка се консумира во поголема доза, а екстрактот во помала доза.
Ако некои суплементи користат само одредени делови од екстрактот, тогаш препорачаната доза може да биде многу пониска од вредностите наведени погоре.
Дозата може да зависи и од некои фактори кои ја вклучуваат возраста, состојбата за која е препишана печурката и општата здравствена состојба.
Оптималната доза на реиши печурката не е утврдена за ниедна состојба, бидејќи квалитетот и активните состојки во суплементите можат значително да варираат, што го отежнува одредувањето на стандардна доза.
Важно е да се провери препорачаната доза на етикетата на одреден производ.
Треба да разговарате со вашиот лекар пред да земете додаток во исхраната од печурка реиши. Многу е важно да се има предвид дека додатоците во исхраната можат да стапат во интеракција со други лекови и потенцијално да предизвикаат несакани ефекти и да влошат некои здравствени состојби.