Раскошен и малку опиен: Едноставен божиќен колач што може да стои пола година

Фото: Pexels
1

Можете да го испечете овој едноставен божиќен колач – уште веднаш, па дури и во јуни за следниот Божиќ. Накусо, нема да му биде ништо дури и ако стои шест месеци.

Никогаш не можете да имате премногу божиќни колачи, но тоа не значи дека мора да направите сè во последен момент. Овој едноставен колач, полн со арома на цитрус, зачинет со цимет, богат со јаткасти плодови и пијано суво овошје, може да го испечете уште веднаш, па дури и во јуни за следниот Божиќ. Накусо, нема да му биде ништо дури и ако стои шест месеци. Всушност, ќе стане уште подобар затоа што секоја недела ќе го напојувате со ракија, ликер или чај.

Можете да го направите многу едноставно, да го ставите во калап и – речиси да заборавите на него. Се пече на многу ниска температура, така што ќе ја користи вашата рерна четири часа, но, токму поради тоа ќе ви се оддолжи со тоа што ќе трае долго време со својот полн вкус и фактот дека секогаш можете да го имате при рака.

Божиќен колач кој може да трае половина година

Состојки:
1 кг мешано суво овошје по ваш избор (суво грозје, рибизли, брусница, сечкани суви кајсии, урми, смокви итн.)
150 мл шери, бренди, рум или чај, плус за преливање врз колачот
2 портокали, рендана кора и сок
250 г путер, омекнат, плус за подмачкување на плехот
250 г кафеав шеќер
2 лажички екстракт од ванила
4 јајца
200 г обично брашно
1 ½ лажичка цимет
½ лажичка мускатно оревче
½ лажичка рендан ѓумбир
100 г бадеми, исечени на листови или мешани јаткасти плодови, грубо здробени, плус за декорација

Подготовка:
Ставете го сувото овошје во сад и прелијте го со алкохол или чај по ваш избор. Додадете ја кората и сокот од портокал, добро измешајте, покријте и оставете да отстои преку ноќ.
Загрејте ја рерната на 160 степени.
Намастете го калапот за колач ( може и тркалезен со дијаметар од 20 см) со путер и обложете го со хартија за печење така што ќе се протега преку работ.
Обложете ја надворешната страна на калапот со неколку листови весник и прицврстете го со спојувалки или конец.
Матете ги путерот, шеќерот и ванилата додека смесата не стане кремаста, а потоа додадете ги јајцата едно по едно. Додадете го брашното, зачините, натопеното суво овошје, течноста за натопување и јаткастите плодови.
Измешајте и истурете во калапот. Направете вдлабнатина во центарот со задната страна на лажица и печете час и половина.
Намалете ја температурата на 140 степени.
Покријте го колачот со двоен лист фолија или хартија за печење и печете уште 2 1/2 до 3 часа или додека чепкалката за заби не излезе чиста.
Оладете го колачот во калапот, потоа извадете го и завиткајте го во восочна хартија или хартија за печење.
Чувајте го колачот во покриен сад или цврсто завиткан во пластична фолија. Секоја недела, отворете го колачот, избоцкајте го со вилушка и прелијте го со повеќе алкохол или чај за да остане влажен.