Рецепт за таан: Откако ќе го пробате, секогаш ќе го правите

Фото: Freepik
3.730

Таанот е вкусна паста од сусам што најчесто ја купуваме, но сега најдовме рецепт и можеме да ја испробаме и домашната верзија

Таанот е вкусна паста од сусам што често се користи во медитеранската и блискоисточната кујна за подготовка на хумус, таан сос, во салати и други јадења. Најчесто ја купуваме, но сега најдовме рецепт и можеме да ја испробаме и домашната верзија.

Еве едноставен рецепт за подготовка на таан дома:
Состојки:

250 гр сусам (непржен)
2-4 лажици неутрално масло (на пример, сончогледово или маслиново масло)
Прстофат сол (по вкус)

Приготвување:
Прво, важно е да се напомене дека може да се користи и пржен и непржен сусам за подготовка на таан. Пржениот сусам ќе даде побогат вкус, но непржениот е поздрава опција, бидејќи не содржи адитиви и има повеќе хранливи состојки.

Пред да започнете, се препорачува лесно да го потпечете сусамот за да се ослободи неговата арома. Ставете го сусамот на сува тава и нежно мешајте го на средна топлина. Внимавајте да не го препечете сусамот бидејќи може да стане горчлив.

Испечениот сусам ставете го во блендер или процесор за храна.

Во блендерот со сусам додадете прстофат сол и 2 лажици неутрално масло.
Почнете да мешате со мала брзина и постепено зголемувајте ја брзината за да направите мазна паста.

Ако смесата е премногу густа, можете да додадете уште малку масло за да ја постигнете саканата конзистентност.
Пробајте го таанот и по потреба додадете повеќе сол, доколку сакате да го засилите вкусот.

Кога таанот е готов, префрлете го во стерилизирана тегла и чувајте го во фрижидер до еден месец.

Можете да го користите на различни начини во готвењето.

Додадете го во хумусот, направете вкусен сос од таан со мешање на таан со сок од лимон, лук и вода, користете го како прелив за салата, а можете дури и да го користите како замена за путер во некои рецепти. Уживајте во оваа вкусна и хранлива состојка!