Салото е ризница на витамин Д, а има и други предности: Враќањето на старомодните начини на готвење не е само помодарство

Фото: Фејсбук
493

Свинската маст содржи холестерол, но таканаречениот добар (HDL) холестерол. Има и висока содржина на витамини Д, Б и бројни минерали. Поточно, по содржина на витамин Д, свинската маст се става веднаш по рибиното масло. Иако свинската маст е богата со холестерол, нејзината консумација го регулира самопроизводството на холестерол во организмот.

Свинската маст била основа на исхраната на нашите претци. Новото време, сепак, ѝ го донесе

епитетот на нездрава: прогласена е за главна причина за кардиоваскуларни и срцеви проблеми,

висок крвен притисок, ризик од дебелеење и други компликации. И тогаш работите повторно се

сменија. Што е она што најблиску до вистината?

Свинска маст: нутритивен пат и штетност – од врвот до дното и назад

Оваа храна помина низ она што би можеле да го опишеме како пат од „врвот до дното“ и обратно.

Прво, со појавата на растителните масла и индустријализацијата, ја заработи етикетата на ризично,

нездраво, па дури и опасно, а потоа – пресврт. Со трендовите на поздрава исхрана до нас

стигнуваат сѐ повеќе истражувања кои за прв пат ја покажаа разликата помеѓу лошите и добрите

масти кои ги внесуваме во организмот.

Благодарение на нив, се покажа дека всушност практикувањето на старомодните методи на термичка обработка на храната може да го намали ризикот од срцеви и малигни заболувања.

Британските истражувачи се чини дека најмногу се занимавале со оваа тема.

Термичка обработка на храната и негативните ефекти од остатоците: Свинска маст или растителни масла?

Тим од научници, барајќи го одговорот кои се најопасните масти кои можеме да ги користиме

при термичка обработка на храната, ја истражувале врската и потенцијалните негативни ефекти на

неколку производи. Тестирани биле:

Свинска маст
сончогледово масло
повеќе други растителни масла
масло од пченка
ладно цедено масло од репка
маслиново масло (рафинирано и екстра девствено)
путер


Истражувањето вклучувало секојдневна употреба, но и зачувување на остатоците по подготовката,

за да бидат анализирани од научниците од „Leicester School of Pharmacy“ од Универзитетот Де

Монтфорт (De Montfort University).

Интересно е што нивните изјави биле речиси целосно потврдени седум години подоцна во

неспоредливо посеопфатна студија.

До какви заклучоци дошле научниците: Каков процес се одвива при термичка обработка

Научниците објасниле дека при пржење, печење или готвење, молекуларната структура на маслата

и мастите се менува.

„Во интеракцијата со кислородот доаѓа до оксидација и формирање на алдехиди и липидни

пероксиди, а при согорување на липидите тие уште поинтензивно оксидираат. А претходните

истражувања покажаа дека контактот со алдехиди (консумација, па дури и вдишување) може да го

зголеми ризикот од срцеви и малигни заболувања. Во оваа студија, откривме дека маслата богати

со полинезаситени супстанции, првенствено сончогледовото и пченкарното масло, генерираат

сериозно високи нивоа на алдехиди. Но, кога овие масла се користат како ладен прилог без

термичка обработка, тие се здрави и корисни. За разлика од нив, свинската маст по термичка

обработка не покажала толку високи нивоа ниту во остатоците“, објаснил професор д-р Мартин

Грутвелд.

Најголемите предности на свинската маст во споредба со растителните масла

Други студии, исто така, дале докази дека свинската маст содржи 33 проценти помалку заситени

(лоши) масти од путерот, двојно повеќе мононезаситени (добри), како и многу пати повеќе омега-3

масни киселини. Свинската маст содржи холестерол, но таканаречениот добар (HDL) холестерол.

Има и висока содржина на витамини Д, Б и бројни минерали. Поточно, по содржина на витамин Д,

свинската маст се става веднаш по рибиното масло.

Иако свинската маст е богата со холестерол, нејзината консумација го регулира

самопроизводството на холестерол во организмот. Треба да се запомни дека дури и прениското

ниво на холестерол во крвта не е добро и дека е поврзано со поголема смртност, депресија,

Алцхајмерова болест, самоубиствено и агресивно однесување. Важен е балансот, за што може да

придонесе умереното консумирање свинска маст, нагласува проф. Грутвелд.