Само една лименка од овој популарен пијалaк може за 5 пати да го зголеми ризикот од орален карцином

Фото: Pexels
455

Сè додека не се добијат нови и поцелосни резултати, остануваат препораките на СЗО дека децата и возрасните треба да го ограничат внесот на слободни шеќери на максимум 10 проценти од вкупниот внес на енергија, што би значело дека дневното мени од 2.000 калории не треба да содржи повеќе од 50 г слободни шеќери.

Анализирајќи ги податоците од повеќе од 160.000 жени, американските научници откриле дека оние кои често консумираат пијалаци полни со шеќер имаат значително поголем ризик да заболат од оваа смртоносна болест отколку оние кои пијат помалку од еден таков пијалак месечно.

Според нив, наодите од студијата може делумно да го објаснат зголемувањето на случаите на рак на усната празнина, особено кај жените, што е забележано во последниве години. Сепак, тие додаваат дека се потребни дополнителни истражувања за да се донесе јасен и цврст заклучок. Авторите на студијата исто така истакнале дека овие резултати треба да ги поттикнат креаторите на политиките да работат на намалување на количината на шеќер во модерната исхрана, пишува Живим.хр.

Во гореспоменатата анализа не се наведени брендовите на пијалаци, ниту лимонадата и ледените чаеви кои жените ги пиеле за време на студијата. Научниците, исто така, имале можност директно да ја измерат содржината на шеќер во пијалаците што жените ги консумираат, наместо само да се потпираат на нивните изјави за тоа колку пијалаци консумираат месечно во анкетите што се спроведуваат на секои четири години.

Тие потоа ги споредиле податоците за внесот со дијагнозите за орален карцином, од кои 124 биле забележани во текот на 30 години од студијата. Анализата покажала дека жените кои консумираат еден или повеќе засладени пијалаци дневно имале 4,87 пати поголем ризик од развој на орален рак во споредба со жените кои пијат помалку од еден пијалок месечно. Зголемениот ризик останал дури и кај жените кои ниту пушеле, ниту редовно консумирале алкохол, а се знае дека тие две навики ги зголемуваат шансите за развој на орален карцином.

Вкупно, околу 20.000 жени вклучени во студијата пријавиле дека пијат повеќе од еден засладен пијалак дневно. При анализата не бил земен предвид внесот на пијалаци кои содржат алтернативи на шеќер, како што се вештачките засладувачи. Авторите на студијата посочуваат дека на почетокот на студијата, ризикот од развој на орален карцином бил низок кај сите жени кои учествувале во студијата, а тие процениле дека зголемениот ризик од орален карцином поради консумирање засладени пијалаци може да доведе до уште 3 случаи на болеста на 100.000 луѓе.

Научниците, кои ги објавија резултатите од гореспоменатото истражување во списанието JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, велат дека останува нејасно како засладените пијалаци можат да дејствуваат како поттикнувач за развој на орален рак и дека тоа сè уште треба да се испита. Сепак, тие сугерираат дека сирупот од пченка со висока фруктоза, еден вид шеќер кој најчесто се користи во безалкохолните пијалаци и кој претходно беше поврзан со болести на непцата, може да биде едно од можните објаснувања.

Додаваат дека овој сируп, заедно со другите шеќери во пијалакот, може да го наруши балансот на бактериите во усната шуплина, што може да предизвика воспаление и промени во клетките кои би можеле да станат канцерогени. Исто така, забележуваат дека во текот на изминатите неколку децении, има необјаснето глобално зголемување на случаите на орален карцином кај непушачите, кои традиционално се сметаат за нискоризична група за оваа болест, според Живим.хр.

Иако постојат теории дека причината може да биде хуманиот папиломавирус, кој се шири преку орален секс, научниците велат дека точната причина останува непозната во многу случаи.

Авторите на студијата сега планираат да спроведат слична студија на поголем примерок за да ги потврдат нивните резултати, бидејќи едно од ограничувањата било тоа што во оваа студија учествувале само жени, што значи дека резултатите можеби не се однесуваат на мажите.

Сè додека не се добијат нови и поцелосни резултати, остануваат препораките на Светската здравствена организација дека децата и возрасните треба да го ограничат внесот на слободни шеќери на максимум 10 проценти од вкупниот внес на енергија, што би значело дека дневното мени од 2.000 калории не треба да содржи повеќе од 50 г слободни шеќери.

За ваша информација, една лименка од 330 мл класична Кока Кола содржи 35 г шеќер.

Исто така, здравствените служби постојано предупредуваат дека прекумерното внесување на шеќер може да доведе до зголемен ризик од дебелина и прекумерна тежина, а самата дебелина е поврзана со зголемен ризик од неколку видови рак, како и други сериозни болести како што се срцевите заболувања и дијабетес тип 2.