Уште едни семки што не треба да се фрлаат: Во Индија семките од диња се користат во секој дом

Фото: Pixabay
983

Семките од диња се богати со протеини, омега-3 масни киселини, витамини и влакна. Според Ајурведата (традиционална индиска медицина), тие имаат ефект на ладење и се идеални за јадење во текот на летото.

Дињите се нискокалорично овошје кое е богато со витамини и минерали и содржи голем процент на вода, што ги прави идеално овошје за освежување во топлите, летни денови. Но, најздравиот дел од дињата најчесто завршува во ѓубре, бидејќи го отстрануваме и го фрламе. Тоа се семките.

Во Индија семките од диња се најскапоцениот дел од ова овошје и се користат во секој дом. По отстранувањето на внатрешноста, кончестите влакна заедно со семките се сушат на хартија, а потоа, по сушењето, влакната се одвојуваат од семките. По овој процес, семето мора добро да се измие под силен млаз вода, да се исуши и да се складира.

Можете да ги додадете на било што. Семките од диња се богати со протеини, омега-3 масни киселини, витамини и влакна. Според Ајурведата (традиционална индиска медицина), семките од диња имаат ефект на ладење и се идеални за јадење во текот на летото.

Во Индија, мелените семки од диња се додаваат во ласи (пијалак од јогурт) и тандаи (ладно млеко со зачини), а целите семки – во слатки и во алва. Може да се додадат во леб и во печива (исто како семките од тиква или сончоглед) или во торти и колачи (како ореви или лешници). Може да се јадат и сами, како здрава ужина.