Сезона е на бобинки, навалете! Помагаат при слабеење, го намалуваат притисокот, го одржуваат здравјето на цревата
Јадете една шака бобинки за појадок или како десерт и ќе ја задоволите вашата потреба за благо. Истражувањата покажуваат дека бобинките ни носат мноштво придобивки, како што е подобрување на когнитивното здравје и помош во превенција на ракот.
Бобинките како што се боровинките, јагодите, малините и капините се исклучително корисни за нашето здравје поради нивните бројни благотворни својства.
Затоа зграпчете ги вашите боровинки, јагоди, малини и капини – нивната сезона започнува. Јадете една шака бобинки за појадок или како десерт и ќе ја задоволите вашата потреба за благо. Истражувањата покажуваат дека бобинките ни носат мноштво придобивки, како што е подобрување на когнитивното здравје и помош во превенција на ракот.
Ја одржуваат менталната острина
Жените кои јадат околу две порции јагоди или една порција боровинки неделно доживеале помал ментален пад со текот на времето од нивните врсници кои не ги јаделе овие овошја толку често, според студија спроведена на повеќе од шеснаесет илјади жени над 70 години. Оние со најголем внес на бобинки го одложиле когнитивниот пад за околу 2,5 години.
Овој ефект може да биде поврзан со антоцијанидините, еден вид флавоноид. Овие соединенија, кои се наоѓаат речиси исклучиво во бобинките, се знае дека ја преминуваат крвно-мозочната бариера и се наоѓаат во центрите за учење и меморија во мозокот, објаснува авторката на студијата Елизабет Девор, медицинска сестра во одделот за неврологија во Здравствениот центар на Универзитетот Дјук.
Одлични за дијабетес
Бобинките се слатки, но не толку слатки за да ги избегнуваат оние со дијабетес.
Напротив, поради влакната што ги содржат, луѓето со дијабетес можат да ги вклучат во својата исхрана како дневна порција овошје, вели диететичарката и консултант за исхрана Ненси Коперман.
Малините се меѓу најпосакуваните бобинки бидејќи се полни со влакна. Тие содржат 14,6 грама јаглехидрати и 8 грама влакна по чаша, како и капините, кои имаат 14,4 грама јаглехидрати и 8 грама влакна по чаша.
Кога станува збор за превенција од дијабетес, бобинките се добредојден додаток во вашата исхрана поради нивниот низок гликемиски индекс и ниското гликемиско оптоварување.
Може да спречат Паркинсонова болест
Оние кои јадат најмалку две порции бобинки неделно имаат 23 проценти помал ризик од развој на Паркинсонова болест од нивните врсници, според една студија. Истата студија покажала дека мажите со најголем внес на флавоноиди од бобинките го намалиле тој ризик за 40 проценти.
Го намалуваат воспалението и го штитат срцето
Бобинките се богати со флавоноиди, антиоксидантни растителни соединенија кои се поврзани со помал ризик од развој на срцеви заболувања. Консумирањето бобинки помогнало во намалувањето на нивоата на LDL холестерол и систолниот крвен притисок, индексот на телесна маса и нивото на шеќер во крвта, како и хроничното воспаление, според мета-анализа на 22 рандомизирани, контролирани испитувања.
Помагаат при губење на тежината
Поради нивната содржина на влакна и течности, бобинките ни даваат чувство на ситост и се нискокалорични, што ги прави одличен избор за диета. Една чаша малини има 64 калории, капините околу 65, боровинките околу 86 и јагодите – 48. Дури и ако сте на диета со многу малку јаглехидрати, како што е кето диетата, сепак можете да јадете бобинки умерено.
На пример, десет малини имаат 2,3 грама јаглехидрати и 1,2 грама влакна. Мажите со прекумерна тежина и дебелина во мало рандомизирано контролирано испитување кои биле на диета со висока содржина на масти со околу 25 грама капини дневно во текот на една недела согореле повеќе масти и имале значително подобрена чувствителност на инсулин од оние во контролната група.
Го намалуваат крвниот притисок
Антоцијанините во боровинките циркулираат во крвотокот каде што можат да ја подобрат состојбата на крвните садови, според една студија. Научниците откриле дека јадењето голема чаша диви боровинки секој ден во текот на еден месец го подобрува ширењето на крвните садови, што пак го намалува систолниот крвен притисок. Исхраната богата со бобинки може да биде особено корисна за луѓе со семејна историја на срцеви заболувања (високиот крвен притисок сам по себе е фактор на ризик за срцеви заболувања). Хемиските соединенија во бобинките го неутрализираат системското воспаление што може да го придружува високиот крвен притисок, со што помагаат во целокупното здравје.
Штитат од рак
Докажано е дека бобинките помагаат во заштитата од рак на дигестивниот систем, дојката, а можеби дури и од рак на црниот дроб, простатата, панкреасот и белите дробови, забележува еден преглед на истражувања. Ова е затоа што соединенијата како антоцијанините и флавоноидите во бобинките можат да помогнат во намалувањето на воспалението, заштитата на клетките од оштетување на ДНК што доведува до рак и спречување на ширењето на малигните клетки. Секако, имајте на ум дека мерките за превенција од рак генерално вклучуваат многу шарено овошје и зеленчук.
Го поддржуваат здравје на цревата
Бобинките не се пробиотици, но се богати со пребиотици. Ова се супстанции што ги хранат пробиотиците во цревата. Здравиот микробиом игра клучна улога во имунолошкиот систем и нè штити од патогени што би можеле да нè разболат.
Против инфекции на уринарниот тракт
Брусницата е особено корисна за здравјето на уринарниот тракт, и тоа со добра причина. Антоцијанините што се наоѓаат во брусницата покажаа дека имаат заштитни својства против сој на бактерии E. coli што предизвикува инфекции на уринарниот тракт. Кај жените кои се посклони кон овој проблем, откриено е дека консумирањето брусница го намалува ризикот од инфекција за 26 проценти, заклучија научниците по систематски преглед и мета-анализа на седум рандомизирани, контролирани испитувања.
За здравје на зглобовите
Јагодите се богати со витамин Ц, кој може да помогне во заштитата од ревматоиден артритис. Овој витамин го поттикнува здравјето на зглобовите не само затоа што е моќен антиоксидант што штити од штетните ефекти на слободните радикали, туку и затоа што е неопходен за функцијата на ензимот вклучен во производството на колаген.