Шолја незасладено кафе на ден може да му помогне на вашиот организам

Фото: Pexels
160

Истражувањето е фокусирано на врската помеѓу навиките за консумирање кафе и промените во телесната тежина во текот на четири години. Учесниците пополнувале прашалници за храната и пијалаците што ги консумираат.

Додавањето дополнителна шолја незасладено кафе секој ден е поврзано со намален ризик од дебелеење во период од четири години, тврди новата студија објавена во The American Journal of Clinical Nutrition на 1 октомври.

Сепак, овој ефект може да се промени ако додадете лажичка шеќер во топлиот напиток. Додавањето „не-млечни производи“ не влијаело на тежината, се вели во објавениот извештај.

Истражувачите од Одделот за исхрана на Факултетот за јавно здравје Харвард Т.Х. Чан во Бостон собрале податоци од три проспективни студии.

Истражувањето е фокусирано на врската помеѓу навиките за консумирање кафе и промените во телесната тежина во текот на четири години. Учесниците пополнувале прашалници за храната и пијалаците што ги консумираат.

Истражувачите ја анализирале потрошувачката на кафе со кофеин и без кофеин и податокот дали се подготвени со шеќер, се вели во студијата.

Овие асоцијации помеѓу консумирањето кафе и шеќер и промените во телесната тежина биле позначајни кај помладите учесници и кај оние за кои се сметало дека се со прекумерна тежина или дебели.

Одамна е познато дека зголемениот внес на топол, нискокалоричен напиток може да ја подобри телесната тежина, бидејќи зголемувањето на количината на течност, особено топла течност, може да го подобри чувството на ситост, што може да доведе до помал вкупен внес на калории за време на денот.

Додавањето шеќер може да ги негира придобивките за губење на тежината поврзани со кафето, бидејќи шеќерот може да биде извор на дополнителни калории без чувство на ситост.