Штета е што го јадеме само во супа: Го намалува ризикот од згрутчување на крвта и деменција и помага во регулирањето на варењето

Фото: Unsplash
959

Благодарение на изобилството на антиоксиданти како што се лунуларин и бергаптен, помага да се спречи оштетување на клетките што може да доведе до развој на рак, а некои истражувања сугерираат дека екстрактот од семе од целер може да биде корисен во борбата против деменција.

Како и магдоносот, најчесто јадеме целер само како една од состојките во супата, што е штета бидејќи оваа билка е и јадлива и лековита. Во најголем дел, околу 95 отсто, целерот е вода, но е полн со влакна и калиум, добар извор е на витамини А, Ц и К, содржи фолати, магнезиум и калциум, како и неколку моќни антиоксиданти, а неговата препознатлива, малку остра арома ја даваат фталидите, компоненти кои ги релаксираат ѕидовите на артериите и ја олеснуваат циркулацијата на крвта и го намалуваат крвниот притисок. Во исто време, овој зеленчук го намалува ризикот од формирање на тромби, го стимулира мокрењето, помага во лекувањето на воспаленија на дишните органи, добар е за очите, ги смирува киселините, помага во регулирање на варењето и подвижност на цревата.

Може и сиров

Благодарение на изобилството на антиоксиданти како што се лунуларин и бергаптен, помага да се спречи оштетување на клетките што може да доведе до развој на рак, а некои истражувања сугерираат дека екстрактот од семе од целер може да биде корисен во борбата против деменција.

Вкусот на коренот на целер оди добро со многу намирници, па освен што се готви во супи и чорби, може да се јаде и сиров во салати и сосови, може да се динста или пече со друг зеленчук и месо, а како пире може да го замени компирот. Се препорачува јадењата од корен од целер да се зачинуваат со лук, сок од лимон, магдонос или да се додадат капари.

Со оглед на тоа што коренот на целерот е богат со влакна, може да биде тешко да се вари и да предизвика надуеност и гасови. Затоа, можете на почеток да го додавате во јадењата во помали количини или да го измешате со компири во пире.