Што е коблер и како да го направите? Најлесниот летен овошен десерт

Фото: Unsplash
1.777

Еден од најпопуларните летни рецепти со овошје е рецептот за коблер кој го развиле Британците во САД кон крајот на 19 век, а денес е популарен и во двете земји, но и во светот.


Може да се каже дека овој десерт според формата е на некој начин „пита без дно“ – се подготвува со овошје како сливи, праски или вишни, но она што го разликува од пита е тестото, кое кога станува збор за коблер, не е тесто за пита, туку смеса за кекси.

Коблер потсетува и на крамбл и двата десерта се подготвуваат од овошје и во сличен формат, но разликата е во смесата што го покрива овошјето.

Во случај на крамбл, тоа е ронлива мешавина од кафеав шеќер, брашно и путер, на која се додаваат цимет, овес или јаткасти плодови за да се добие ронлива текстура, додека овошјето во коблерот се покрива со смеса за кекси со помош на лажица, што ја прави текстурата помазна и послична на бисквит.

Се верува дека коблерот се развил во 19 век од традиционалните британски пудинзи, кои се подготвувале од брашно и маснотии, можеле да бидат солени (најчесто исполнети со месо во сос) и слатки, а најпознат пример е британскиот божиќен пудинг (Christmas suet pudding).

Овој десерт традиционално се полнел со сушено овошје како суво грозје, а подоцна британските доселеници во Америка импровизирале со подготовката, па ги користеле состојките што ги имале при рака.

Овошјето станало подостапно, а се претпоставува дека рецептот за бисквитната смеса што се користела за покривање на овошјето во коблерот се должи на влијанието на Американците.

Како се подготвува

Со изборот на овошје не можете да погрешите, а можете да комбинирате и неколку компатибилни видови, на пример комбинација од кисело и слатко овошје.

Важно е да се подготви доволна количина бидејќи за да подготвите калап со просечна големина за неколку луѓе ќе ви требаат од 500 до 800 грама, во зависност од големината на садот за печење.

Најдобро е да подготвите овална, огноотпорна или керамичка чинија.

Овошјето исчистете го, исечете го, додајте шеќер, цимет, скроб во количина во зависност од сочноста на овошјето (малку повеќе ако работите со бобинки или сливи) и сè убаво измешајте.

Смесата со која ќе го премачкате овошјето треба одвнатре да биде лесна и мазна, за да може да ги впие соковите од овошјето, а по печењето да има златна боја и цврста текстура.

За оваа смеса можете да го искористите и омилениот рецепт за колачиња, а доколку немате, измешајте брашно, прашок за пециво, полномасна слатка павлака и мешајте додека не добиете цврста смеса.

Покријте го овошјето со смесата и земајте поголеми количини со лажица, идеално со лажица за сладолед.

Не грижете се ако не сте прекриле рамномерно со смесата, бидејќи коблерот се препознава по овошјето кое испушта меурчиња кои излегуваат на површина при печењето, па не треба се да покривате, ниту пак треба да биде уредно.

Поради изобилството на овошје, овој десерт се пече доста долго, помеѓу 45 и 55 минути на 180°C, додека овошјето не почне да пушта меурчиња, а горниот слој не добие златна боја и не се зарумени.

Традиционално се служи додека е уште топол, со сладолед од ванила.

Кое овошје е најдобро да се избере?
Праските традиционално се добар избор, тие се сочни и слатки, а доколку немате време да подготвите свежи праски, овој десерт можете да го подготвите и со праски од компот.

Комбинацијата од шумско овошје, боровинки, капини, малини, рибизли и јагоди е исто така популарен избор.

Се вели дека јаболката испуштаат најмалку течност, додека сливите и бобинките ќе испуштат најмногу, така што ќе треба малку подолго да го печете коблерот со такви плодови.

Слично е и со користењето на замрзнато овошје, а доколку го користите, имајте на ум дека ќе ослободи повеќе течност и на тој начин десертот ќе бара подолго печење.


Еден од најпопуларните летни рецепти со овошје е рецептот за коблер кој го развиле Британците во САД кон крајот на 19 век, а денес е популарен и во двете земји, но и во светот.

Брзо, лесно за подготовка и сочно, а можете да го подготвите со секое овошје по ваш избор – праски (и компот од праски), цреши, шумски плодови, малини, боровинки, јаболка или караница.

Еве што ви треба а да го направите овој лесен овошен колач

За тестото:
250 грама обично брашно
2 лажици шеќер
1 прашок за пециво
1 лажичка сол
350 мл слатка павлака
1 прстофат сол

За филот:
500 г овошје
2 лажици густин
1 лажичка цимет
1 кесичка ванилин шеќер
75 г шеќер