Се препорачува посебна претпазливост кај луѓето со ослабен имунолошки систем, бидејќи нивните тела може да реагираат побурно на протеините од инсектите. Иако посериозните последици се ретки, важно е да се биде свесен за можноста за непријатни симптоми.
Во лето, со нетрпение посегнуваме по овошје. Можеме да избираме помеѓу јагоди, малини, сливи, цреши, јаболка и праски. Сепак, понекогаш можеме да добиеме непријатно изненадување во форма на црв. Ова откритие може брзо да ни го расипе апетитот, под услов да го забележиме навреме. А ако не го видиме и сме го изеле? Може ли јадењето овошје со црв да ни наштети?
Зеленчукот и овошјето се суштински делови од балансираната исхрана. Во лето, можеме да избираме од широк спектар на овошја. Најважно е секогаш да ги избираме оние од сигурен извор и да ги измиеме пред јадење. Исто така, треба внимателно да се провери овошјето за да се види дали има дамки, дупчиња или други оштетувања. Ако не најдеме, можеме да бидеме речиси сигурни дека нема несакани гости.
Сепак, дури и темелното миење можеби нема да ги отстрани црвите од овошјето. Најчесто ги има во сливи, цреши и вишни бидејќи не гледаме секогаш во овие овошја пред да ги јадеме. Многумина се прашуваат дали јадењето овошје со црви е безбедно за нашето здравје. Се покажало дека е побезбедно од јадење мувлосано овошје.
Што се случува кога ќе изедете цреша со црв во неа
Црвите во овошјето не предизвикуваат болести, ниту нивните ларви. Јадењето овошје со црви не треба да предизвика проблеми со варењето. Ларвите што се кријат во црешите се ларви на црешовата мува, инсект од семејството муви Tephritidae. Женките од овој вид положуваат јајца во зрел плод, создавајќи средина во која ларвите се хранат со месото на плодот додека не созреат.
Експертите нагласуваат дека случајното консумирање на ларви од црешова мува не претставува сериозен ризик по здравјето. Ларвите не се отровни и не пренесуваат болести, иако самата помисла на нивното присуство може да предизвика гадење. Сепак, луѓето со чувствителен дигестивен систем и алергии, особено на инсекти или грини, може да доживеат непријатност по консумирањето на вакви цреши. Можни се благи симптоми како што се надуеност, гадење или дијареја.
Се препорачува посебна претпазливост кај луѓето со ослабен имунолошки систем, бидејќи нивните тела може да реагираат побурно на протеините од инсектите. Иако посериозните последици се ретки, важно е да се биде свесен за можноста за непријатни симптоми.
Како темелно да се исчистат црешите?
За да избегнете непријатни изненадувања при консумирањето цреши, можете да користите докажан домашен метод. Плодот треба да се потопи во ладна вода и да се додаде сол (1 лажица сол на 1 литар вода), најмалку 30 минути и максимум еден час.
Промената на околината предизвикува живите ларви да излезат на површината. После тоа, црешите треба добро да се исцедат и да се исплакнат под млаз вода. Потопувањето во солена вода е ефикасно, но не ги отстранува сите траги од ларви. Затоа експертите препорачуваат внимателно да се провери плодот пред консумирање. Корисни знаци што можат да укажуваат на присуство на ларви се: мали дупчиња во кората, нерамномерна боја или видливи црни точки.