Слоу Фуд го одбележува Светскиот ден на мешунките: Let it bean! Предизвик за готвачите да ги вклучат во своите менија

Фото: Freepik
173

Светскиот ден на мешунките, 10 февруари, е востановен од ФАО за да се препознае потенцијалот на мешунките како еден од нашите главни сојузници во борбата за поздрава, поодржлива и поприфатлива исхрана за сите. Организацијата Слоу фуд ја предизвикува Алијансата на готвачи да ги вклучат мешунките во своите менија и да ги направат поодржливи во оваа 2023 година. Ние ве предизвикуваме сите вас, вклучете ги мешунките во вашето мени и испратете ни го својот рецепт!

Оваа година, 10 февруари, Светскиот ден на мешунките, Слоу фуд го поврзува со иницијативата која ги вклучува готвачите и рестораните со предизвик да ги додадат мешунките во нивните менија за да ги направат поодржливи во оваа 2023 година.

Светскиот ден на мешунките е востановен од ФАО за да се препознае потенцијалот на мешунките да помогнат во постигнувањето на Агендата за одржлив развој до 2030 година. Овој ден претставува единствена можност да се подигне јавната свест за мешунките и основната улога што тие можат да ја играат во транзицијата кон поделотворни, инклузивни, еластични и одржливи. земјоделско-прехранбени системи за подобро производство, подобра исхрана, подобра животна средина и подобар живот, не изоставувајќи никого.

Оваа година, за да ги прослави мешунките, Слоу Фуд ја вклучува својата меѓународна мрежа на готвачи, Алијансата на готвачи на Слоу Фуд, повикувајќи ги да додадат повеќе мешунки во нивните менија. Ова ќе ја подигне свеста истовремено илустрирајќи ја филозофијата на Слоу Фуд „јади биодиверзитет за да го спасиш“.

Агрономот, експерт за биодиверзитет на храна и агроекологија и член на одборот на Слоу Фуд, Франческо Сотиле, вели: „Мешунките го врзуваат азотот од атмосферата и го ставаат на располагање на растенијата, овозможувајќи им на земјоделците да ја намалат употребата на синтетички ѓубрива, во согласност со агроеколошките практики. Способноста на мешунките да ја направат нашата почва поплодна е особено релевантна во областите каде одгледувањето се соочува со тешкотии, бидејќи тие не бараат многу ресурси. Севкупно, одгледувањето мешунки има многу ниско влијание врз животната средина, како за користење на водата, така и за емисиите на стакленички гасови. Одгледувани во системи за меѓупосеви, видовите мешунки отпорни на суша и со длабоки корени можат да ги снабдуваат со подземни води другите посеви и да им помогнат на луѓето кои живеат во суви средини.

Со зајакнување на улогата на мешунките, ние дејствуваме во корист на зачувување на биодиверзитетот на храната“.

Слоу Фуд го промовира производството и потрошувачката на мешунките повеќе од 10 години со својата мрежа Slow Beans, која ги обединува земјоделците, активистите, готвачите и сите ентузијасти. Мрежата има за цел да ги промовира посевите преку истакнување на нивните широки придобивки, но и нивната огромна биолошка разновидност. Освен што ги одгледува и ги промовира, мрежата организира и иницијативи како неодамнешната Let It Bean!, наменета за локалните градоначалници и партнери во кампањи како што е Meatless Monday.

Во Италија, Slow Beans е исто така годишен патувачки настан на кој посетителите можат да се сретнат со производители кои одгледуваат мешунки низ целиот италијански полуостров и пошироко. И оваа година, Слоу Фуд Италија, заедно со својата младинска мрежа, SFYN Италија, ја продолжи иницијативата започната во 2022 година, „Aggiungi un legume a tavola“ (Додадете мешунки на масата), повикувајќи ги членовите на италијанската алијанса на Слоу фуд готвачи да додаде барем едно јадење со мешунки во нивните менија. Минатата година над 140 готвачи од цела Италија ѝ се приклучија на иницијативата.

Но, иницијативите на Слоу Фуд за промовирање на мешунките не се ограничени само на Италија.

Во Германија, локалната група Slow Food Saarland ги одржува своите Недели на мешунки (од 26 февруари до 12 март) по осми пат, работејќи заедно со ресторани и кантини за да ги претстави гравот, леќата, грашокот и слични во сета нивна разновидност додека на гостите им дава возбудливо искуство на вкусови.

Друг пример е годишната кампања на Slow Food USA, Plant a Seed, која во 2022 година се фокусираше на шест неверојатни мешунки од 301 сорта кои веќе се на бродот на Арката на вкусови: Santa Maria Pinquito, Rockwell, Four Corners Gold, Cherokee Trail of Tears, Arikara Yellow и Hank’s Xtra Special Baking Bean.

Секоја година, Slow Food USA составува група од ретки и биоразновидни семиња кои раскажуваат приказна и ги промовираат за да ја подигнат свеста за климата, здравјето и праведноста на храната. Кампањата завршува со вечери со грав што се одржуваат низ целата земја. Ваквите активности можат да постигнат конкретни резултати кои го подобруваат нашето здравје, животната средина и системите за храна ширум светот.

Членот на одборот на Слоу Фуд, Ричард Мекарти, кој играше и хиперлокални и глобални улоги во развојот на заедниците преку храната, го вели следново: „Денешниот глобален систем на храна не успева да обезбеди безбедност и здравје на храната. Еколошката и социјалната одржливост постојано се жртвуваат за да се фаворизира економскиот развој. За системски промени потребни се силни политички акции. Иако можеби се чувствувате немоќни против толку многу критични прашања, веруваме дека секој може да игра улога во оваа трансформација, дури и само со избирање да вклучите повеќе мешунки во вашиот живот! Мешунките се навистина еден од нашите главни сојузници во борбата за поздрава, поодржлива и поприфатлива исхрана за сите“. Освен овие иницијативи и каталогот на „Ark of Taste“ на храна изложена на ризик од исчезнување, Слоу Фуд исто така ги штити и промовира мешунките со своите Президиуми.

Во моментов има 55 од овие проекти за мешунките ширум светот и зад секоја од овие 55 Президиуми се крие заедница на производители инспирирани од филозофијата на Слоу Фуд, традиционална мешунка поврзана со одредено локално место, културно наследство и богато наследство на знаење. Како што се шири индустриското земјоделство засновано на монокултура, овие производи се изложени на ризик да исчезнат од полињата и нашите трпези. Со тоа што се дел од Президиумот, производителите добиваат обука и образование за подобрување на квалитетот на нивните производи и одржливост, производите и нивното место на потекло се промовираат на настани и производителите се поврзани со производители од други региони во нивната земја или други делови од светот како и со готвачи, трговци на мало, агрономи и други експерти, академици, новинари и потрошувачи.

10-ти февруари означува важен чекор во посветеноста на Слоу Фуд за спроведување на транзиција кон агроекологија и ребаланс на потрошувачката на протеини од животински на алтернативни.

Со многу иницијативи ширум светот, мрежата ќе нагласи како мешунките можат да играат клучна улога во одржливата иднина.

(Текстот е преземен од меѓународната прес-служба на Слоу фуд)