Со сопствен кефир до здравје и заштеда

Фото: Unsplash
689

Дали знаевте дека овој вкусен и хранлив млечен напиток можете да го направите сами, без многу труд? Со тоа ќе заштедите пари и ќе направите добра работа за себе и за вашите најблиски.

Кефирот е ферментиран млечен напиток кој може многу лесно да се произведе дома. Се разбира, можете да го купите и во продавница, но освен по името, тие два напитоци не се исти.

Домашниот кефир се прави со помош на печурката кефир. Иако се нарекува печурка, кефирот всушност не е печурка, туку заедница на корисни бактерии и честички млечна маст.

Индустрискиот кефир, видот што се продава во продавниците, се прави со употреба на хмељ и култури со вкус на кефир. Таквиот кефир ја нема истата хранлива вредност како домашниот кефир.

Зошто индустрискиот кефир не се прави со кефирни зрна?

Причините се следни – домашниот кефир е чувствителен на околината, на пример има малку поинаков вкус во лето отколку во зима. Индустрискиот кефир може да се произведува побрзо и во големи количини. Сепак, домашниот кефир има многу својства кои позитивно влијаат на нашето здравје кои индустрискиот кефир ги нема.

Домашниот кефир има корисен ефект:
за регулирање на крвниот притисок,
лекува кардиоваскуларни заболувања,
го намалува холестеролот,
го зајакнува имунитетот,
при воспаление на желудникот, цревата, дијареа и запек,
кај заболувања на црниот дроб и бубрезите,
кај внатрешни и надворешни чирови,
лекува воспаленија – антибиотски ефект.

Некои редовни корисници на кефир пријавиле губење на тежината и подобрување на тенот.

Како да направите домашен кефир?

Ова е многу едноставно. Потребна ви е печурка кефир, млеко и сад. Во сад ставете ги печурката и млекото, оставете ги некаде (температурата да биде повисока од 10 C) и по ден-два извадете ја печурката од садот. Она што останува е домашен кефир. Ставете ја печурката во нов сад за нов кефир. Ако не сакате веднаш да направите нов кефир, можете да го чувате во вода.

Важно: Кефирот не смее да дојде во контакт со метал – садот во кој се прави не смее да има метално капаче, а за мешање и вадење на печурката не смее да се користи метална лажица.

Каде да се најдат зрна кефир?
Не се продаваат во продавниците. Може да ги набавите од некој што ги има. Имено, тие брзо се размножуваат и се делат.