Сокот од зелка е народен лек за желудникот: Докажано помага при киселини

Фото: Freepik
197

Сокот од зелка е исклучително богат со витамин Ц и бета-каротин, како и со многу исклучително квалитетни состојки кои го прават народен лек.
Најчесто се користи како природен лек за желудникот кој докажано помага при киселини.

Зелката потекнува од западниот брег на Средоземното Море, како и од брегот на Атлантскиот Океан. Се одгледува повеќе од 4.000 години, a во древниот Египет му се припишува божествена сила и моќ.

Старите Грци и Римјани веќе ги знаеле корисните ефекти на киселата зелка. Тие го користеле за лекување на чир на желудникот, па дури и за третмани за чума. Во 16 век, морнарите го користеле за да спречат скорбут (болест предизвикана од недостаток на витамин Ц).

Јадењето на овој зеленчук, без разлика дали е сиров, кисело или расол, има многу позитивни ефекти врз нашиот организам. Научете како да направите сок од зелка и зошто е лековит и корисен.

Што содржи сокот од зелка?

Сокот од зелка е исклучително богат со витамин Ц и бета-каротин (провитамин А). Со неговото консумирање внесуваме и фолна киселина, витамин Б1, Б6 и тиамин во организмот. Исто така, содржи значителни количини на витамини Е и К. Потоа антиоксидантите холин, бета-каротен, индол, сулфорафан, лутеин и зеаксантин, како и флавоноидите кемпферол, кверцетин и апигенин.

Има многу минерали, имено калциум, калиум, фосфор, сулфур, железо, манган, хлор, јод, како и магнезиум и натриум. Зелката содржи мала количина калории, од друга страна, богата е со растителни влакна, а до 92 отсто од нејзината содржина е вода.

Црвената зелка е побогата со лековити и хранливи материи, содржи 6-8 пати повеќе витамин Ц од зелената зелка. Богата е со антиоксиданти (особено антоцијани) кои го штитат мозокот од штетните слободни радикали.

Киселата е исто така многу хранлива и благотворно делува на нашиот организам. Кога готвите со неа, внимавајте како ја подготвувате храната. Колку повеќе се готви, толку повеќе се губат корисни материи, витамини и минерали. Затоа, избегнувајте прекумерна термичка обработка. Најдобро е да се консумира свежа, на пример во салати или да се направи сок.

Како се прави сокот од зелка?

Ако се прашувавте како да направите сок од зелка во соковник, дојдовте на вистинското место. Се подготвува од зелена или црвена зелка по ваш избор.

Потребно е добро да се измие главицата и да се исече на парчиња, а потоа да се стави во соковник. Сокот се прави како и секое друго овошје или зеленчук.

Се пие без додавање на никакви засладувачи. Ако сакате, можете да додадете и некој друг зеленчук за разновиден вкус. Меѓутоа, доколку сакате да го користите за терапевтски цели, тогаш потребно е да го консумирате чист без додавање други намирници.