Сос од грашок и морков: Прилог за месо, тестенини или тортиљи

Фото: Pexels
62

Сосот не мора да значи дополнителни калории и купечки сос со нездрави адитиви. Направете си дома некој од предложените рецепти за сос од грашок и морков

Познато е дека сосовите го подигнуваат секое јадење на повисоко ниво, давајќи му богата кремаста текстура и неодолив вкус. Сепак, сосовите често можат да бидат извор на празни калории, а понекогаш се навистина богати со калории, што значително го зголемува вкупниот внес на калории во текот на денот.

Од друга страна, ако ги изоставиме сосовите, многу луѓе ќе ја сметаат храната за безлична и монотона. Сепак, добрата вест е дека можете да направите зеленчукови сосови кои, покрај вкусот, ќе обезбедат и живописни бои на чинијата.

Ние имаме идеи за сос од грашок и морков кој одлично оди со месо и тестенини, а може да биде и сос за тортиљи.

Сос од грашок и морков – наједноставниот рецепт

За овој едноставен рецепт, потребни ви се состојки што ќе ги најдете во вашиот фрижидер или остава.

Додавањето мајчина душица ќе го направи овој сос поароматичен.

Состојки:
200 г замрзнат грашок
2 моркови (исечени)
1 црвен кромид (исечкан)
1 лук (исечкан)
1 лажица маслиново масло
црн пипер
сол
прстофат мајчина душица.
Подготовка:
Пржете го кромидот во маслиново масло, потоа додадете ги морковите и пропржете ги и нив.
Додадете го грашокот, прелијте со малку вода и динстајте околу 15 минути.
Додадете ги зачините.
Префрлете сè во блендер и измешајте.
Прелијте го овој сос врз компири, месо или ориз.

Кремаст сос од грашок и морков

Овој сос ќе оди совршено со печени компири, печена риба, но и со крекери или дури и како намаз за тост.

Состојки:
200 г варен грашок
1 варен морков
2 лажици грчки јогурт
1 лажичка сок од лимон
црн пипер
сол
свеж власец.
Подготовка:
Ставете ги сите состојки во блендер и измешајте.

Вегански сос од грашок и морков
Состојка што е неопходна во веганската кујна поради неговата кремаста и јаткаста текстура се индиските ореви. Додавањето на куркума го прави овој сос исклучително хранливо богат. Потопете ги индиските ореви во вода на најмалку два часа.

Состојки:
150 г варен грашок
1 варен морков
2 лажици натопени индиски ореви
половина лажичка куркума
1 лажичка прехранбен квасец.

Подготовка:
Ставете ги сите состојки во блендер и блендирајте, додавајќи малку вода доколку е потребно.

Сос од грашок и морков со таан
Ако ги сакате вкусовите на блискоисточната храна, овој сос ќе оди совршено со фалафел, лепчиња или како сос за свеж зеленчук.

Состојки:
1 чаша варен грашок
1 варен морков
1 лажица таан
половина лажичка мелен ким
1 лажица сок од лимон
1 лажица маслиново масло
црн пипер
сол.
Подготовка:

Ставете ги сите состојки во блендер и блендирајте, додавајќи малку вода доколку е потребно.

Сос од грашок и морков со рендано сирење (кашкавал)
Оваа верзија на сосот е одличен избор за тестенини од цело зрно или тестенини базирани на мешунки како што е леќа, но и како прелив за печени компири, карфиол или брокула.

Состојки:
половина чаша варен грашок
2 варени моркови
2 лажици рендано тврдо сирење
1 лажичка путер
црн пипер
сол
чадена пиперка.
Подготовка:
Ставете ги сите состојки во блендер и блендирајте, додавајќи малку вода доколку е потребно, идеално онаа што ќе остане од варењето на морковите и грашокот.