Денес, групите на Слоу Фуд ширум светот ги истакнуваат принципите на агроекологијата преку споделување оброци, размена на знаење и добредојде за нови членови во мрежата на Слоу Фуд.
Секоја година на 10-ти декември, членовите на Слоу Фуд ширум светот се обединуваат во чест на добрата, чиста и правична храна. На овој ден на Мајката Земја (Тера Мадре), ја славиме агроекологијата – наука, збир на практики и социјално движење кое еволуираше за да го прошири опсегот, од фокусирање на полињата и фармите до опфаќање на целосните системи за храна.
„Денес, групите на Слоу Фуд ширум светот ги истакнуваат принципите на агроекологијата преку споделување оброци, размена на знаење и добредојде за нови членови во мрежата на Слоу Фуд. Денот на Тера Мадре, исто така, ги слави безбројните часови што вие – лидерите, членовите и активистите на Слоу Фуд – ги посветувате во текот на целата година на обликување на поодржливи системи за храна преку агроекологијата. Длабоко ја цениме вашата посветеност да ја донесете потребната промена!“, порачуваат од интернационалната организација на Слоу фуд.
Тие ги повикуваат сите кои го слават Денот на Тера Мадре, да ги споделат своите настани користејќи #TerraMadreDay и #SlowFood.
Низ целиот свет, Слоу Фуд ги поттикнува промените кон одржливи системи за храна. Во селото Ндем, Сенегал, лидерите на Слоу Фуд од тринаесет земји низ Западна Африка се собраа претходно оваа година за да научат земјоделски техники, практики за одржлива храна и како да обезбедат финансирање за влијателни и одржливи проекти.
Секоја приказна споделена за време на обуката го поттикна сонот за посамодоволна и поотпорна Африка, каде што храната не е само храна, туку и моќ и достоинство.
Заедно, го сееме семето за иднина каде што секој ќе може да ужива во добра, чиста и правична храна, порачуваат тие.