Супа пастина, италијански пеницилин

Фото: Pixabay
3.473

Со оглед на тоа што станува збор за закрепувачко јадење полно со витамини, минерали и други хранливи материи, честопати се нарекува и италијански пеницилин.

Пастина се вид на мали тестенини кои се користат во Италија за подготовка на различни јадења. Ова е исто така името на популарната супа од зеленчук и тестенини.

Со оглед на тоа што станува збор за закрепувачко јадење полно со витамини, минерали и други хранливи материи, честопати се нарекува италијански пеницилин.

Во супата можете да ставите само пилешки бујон, но можете да ставите и малку пилешко месо.

Секако, бидејќи не сме во Италија, наместо нивните пастини, можете да користите други мали тестенини за супи или орзо тестенини.

Состојки:

1 л пилешки бујон

200 гр мали тестенини

45 гр рендан пармезан

30 гр путер

3 моркови

2 стебленца целер

1 кромид

1-2 чешниња лук

сол и бибер по желба

сок од лимон за сервирање

Подготовка:

Во поголемо тенџере растопете го путерот и во него испржете ги сечканите моркови, целерот и кромидот – пржете го зеленчукот околу пет минути додека да омекне.

Додадете го сечканиот лук и продолжете со пржењето околу уште една минута.

Префрлете го зеленчукот во блендер и испасирајте го. Вратете го пирето во тенџерето и додадете го пилешкиот бујон.

Измешајте. Зачинете сè заедно со сол и бибер. Додадете ги малите тестенини во тенџерето и варете ги пет до десет минути додека не се целосно сварени. Додадете рендан пармезан во супата кон крајот на готвењето. Послужете ја супата со малку свежо цеден сок од лимон и дополнителна количина пармезан по желба.