Кампањата за Светскиот ден на храната 2023 година, координирана од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), повикува на зголемување на ефикасноста на користењето на водата во производството на храна, добиточна храна и биогорива.
Светскиот ден на храната се слави секој 16 октомври. Имајќи предвид дека повеќе од 3 милијарди луѓе, што е околу 40% од вкупната светска популација, не се во можност да се хранат здраво, Светскиот ден на храната е од исклучителна важност.
Светскиот ден на храната, на 16 октомври, има за цел да ја подигне глобалната свест за гладот и да поттикнува акција за иднината на храната, луѓето и планетата. Во 2023 година, фокусот е на преземање мерки поврзани со водата за поддршка на системите за храна.
Кампањата за Светскиот ден на храната 2023 година, координирана од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), повикува на зголемување на ефикасноста на користењето на водата во производството на храна, добиточна храна и биогорива.
Важни факти за водата и храната
95% од нашата храна се произведува на копно, а сè започнува со почвата и водата.
Земјоделството прави 72% од глобалното црпење на слатководни води, додека 16% се користат од индустријата, а 12% се наменети за домаќинствата и услугите.
Во моментов, 2,4 милијарди луѓе живеат во земји со недостиг на вода, а приближно 10% од светското население живее во земји со сериозен и критичен недостиг на вода.
Глобалната побарувачка на вода за земјоделството се очекува да се зголеми за 35% до 2050 година.
Повеќе од 80% од отпадните води во светот се испуштаат во животната средина без прочистување.
Околу 74% од сите катастрофи од 2001 до 2018 година биле поврзани со вода, предизвикувајќи економска штета од речиси 700 милијарди американски долари.
Од 2000 година, катастрофите поврзани со поплавите се зголемија за 134%, а бројот и времетраењето на сушите за 29%.
Мочуриштата – биолошки најразновидните од сите екосистеми, исчезнуваат три пати побрзо од шумите, а 85% од нив се изгубени во последните 300 години.
Ограничувањето на глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови, во споредба со 2 степени Целзиусови, ќе придонесе за водните ресурси и ќе го намали стресот на водата предизвикан од климатските промени.
Околу 600 милиони луѓе зависат, барем делумно, од водените прехранбени системи.
Речиси 1 милијарда тони храна – 17% од целата храна достапна за потрошувачите ширум светот – се фрла секоја година, што доведува до губење на скапоцените ресурси што се користат за производство, првенствено на водата.
Водата е основата на нашата храна
Водата е неопходна за животот на Земјата. Сочинува повеќе од 50% од нашите тела и покрива околу 71% од површината на Земјата. Само 2,5% од водата е свежа, погодна за пиење, земјоделство и повеќето индустриски цели. Водата е движечка сила за луѓето, економиите и природата и основата на нашата храна. Само земјоделството учествува со 72% од глобалното црпење на слатка вода. Но, како и сите природни ресурси, слатката вода не е бесконечна.
Брзиот раст на населението, урбанизацијата, економскиот развој и климатските промени ги ставаат водните ресурси на планетата под зголемен стрес. Во исто време, ресурсите на свежа вода по лице се намалија за 20% во изминатите децении, а достапноста и квалитетот на водата брзо се влошуваат поради децениското лошо користење и управување, прекумерното црпење на подземните води, загадувањето и климатските промени.
Денес, 2,4 милијарди луѓе живеат во земји со недостиг на вода. Има многу мали земјоделци кои веќе се борат да ги задоволат своите секојдневни потреби, особено жените, староседелците, мигрантите и бегалците. Конкуренцијата за овој непроценлив ресурс се зголемува бидејќи недостигот на вода станува сѐ поголема причина за конфликти. Околу 600 милиони луѓе кои зависат, барем делумно, од водните системи за храна за нивните егзистенција ги трпат последиците од загадувањето, деградацијата на екосистемот, неодржливите практики и климатските промени.
Одржливото, ефикасно и правично управување со водните ресурси е од суштинско значење за иднината на храната, луѓето и планетата. Сите можеме да започнеме со преземање акција во нашите лични животи, избирање локална, сезонска и свежа храна и намалување на отпадот од храна.
По повод Светскиот ден на храната ќе се организираат различни настани низ светот, а главниот настан оваа година ќе се одржи на Expo Dubai.
Темата на овогодинешниот Светски ден на храната е „Здрава храна денес, за поздраво утре“. Со изборот на оваа тема, Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации сака да нагласи дека видот на храната што ја консумираме е многу важен, бидејќи не само што влијае на нашето здравје, туку влијае и на здравјето на нашата планета.
Изборот на храна што ја јадеме директно влијае и на земјоделството и на прехранбената индустрија. Секој од нас може да влијае на сопственото здравје, но и на здравјето на целата планета, со нашите навики во исхраната и изборот на здрава храна.
Прославете го Светскиот ден на храната и размислете за момент дали навистина се храните здраво. Можеби ова е вистинско време да ги промените вашите навики во исхраната, бидејќи „ние сме она што го јадеме“.