Дали некогаш сте помислиле дека тестенините можат да се направат и од зелка? Со овој едноставен рецепт откријте сосема нова димензија на вашите омилени јадења.
Зелката, позната по својата разновидност и приспособливост во кујната, добива сосема нова намена во овој рецепт.
Преобразувајќи се во тестенини, зелката станува разноврсна состојка која обезбедува здрава и задоволувачка алтернатива на класичните тестенини.
Дознајте како да го искористите целосниот потенцијал на овој зеленчук со едноставните чекори подолу.
Состојки:
1 главица зелка, тенко исечена
1-2 лажици црн пипер (1 лажица пропржена на средна топлина 1-2 минути)
2 лажици екстра девствено маслиново масло
1 лажичка сол
Сок од 1 лимон
¾ шолја пармезан, додадете за време на готвењето + за сервирање
Приготвување:
Загрејте голема или длабока тава на средна температура.
Додадете екстра девствено маслиново масло во тавата.
Додадете тенко исечена зелка и пржете додека не омекне, околу 5-7 минути.
Зачинете ја пржената зелка со црн пипер (дел од црниот пипер можете да пржите на средна температура 1-2 минути за поинтензивен вкус) и сол.
Откако ќе омекне зелката, додадете ги сокот од лимон и пармезанот.
Продолжете со готвење додека пармезанот не се растопи и зелката не стане сочна. Послужете ги зелените тестенини топли, поросете ги дополнително со пармезан по желба.