Тестенини од зелка: Идеален брз рецепт за оние кои внимаваат на внесот на калории

Фото: Pixabay
145

Дали некогаш сте помислиле дека тестенините можат да се направат и од зелка? Со овој едноставен рецепт откријте сосема нова димензија на вашите омилени јадења.

Зелката, позната по својата разновидност и приспособливост во кујната, добива сосема нова намена во овој рецепт.

Преобразувајќи се во тестенини, зелката станува разноврсна состојка која обезбедува здрава и задоволувачка алтернатива на класичните тестенини.

Дознајте како да го искористите целосниот потенцијал на овој зеленчук со едноставните чекори подолу.

Состојки:

1 главица зелка, тенко исечена
1-2 лажици црн пипер (1 лажица пропржена на средна топлина 1-2 минути)
2 лажици екстра девствено маслиново масло
1 лажичка сол
Сок од 1 лимон
¾ шолја пармезан, додадете за време на готвењето + за сервирање

Приготвување:

Загрејте голема или длабока тава на средна температура.

Додадете екстра девствено маслиново масло во тавата.

Додадете тенко исечена зелка и пржете додека не омекне, околу 5-7 минути.

Зачинете ја пржената зелка со црн пипер (дел од црниот пипер можете да пржите на средна температура 1-2 минути за поинтензивен вкус) и сол.

Откако ќе омекне зелката, додадете ги сокот од лимон и пармезанот.

Продолжете со готвење додека пармезанот не се растопи и зелката не стане сочна. Послужете ги зелените тестенини топли, поросете ги дополнително со пармезан по желба.