Експертите од Универзитетот Queen Margaret (QMU) во Единбург нашле алтернатива за палминото масло и велат дека нивната нова 100% растителна состојка е 70% подобра за животната средина, пишува Би-би-си. Нивната поздрава опција наречена PALM-ALT има 80% помалку заситени масти и 30% помалку калории.
Се проценува дека речиси половина од сите прехранбени производи и козметички производи на полиците на супермаркетите содржат палмино масло, но шкотскиот тим на научници верува дека открил подобра алтернатива.
Палминото масло има многу различни својства и функции што го прават толку корисно и широко распространето. Полуцврст е на собна температура, така што може да ги направи намазите полесно да се мачкаат, отпорен е на оксидација, така што може да им даде на производите подолг рок на траење, стабилен е на високи температури, па на пржените производи им дава крцкава текстура, а исто така е без мирис и боја, така што не го менува изгледот или мирисот на прехранбениот производ, пишува Светскиот фонд за природа (WWF). Се користи во сè, од чоколади до шампони, пици, печива, пасти за заби и дезодоранси.
Сепак, важно е да се напомене дека хидрогенизираното палмино масло може да биде штетно. За време на процесот на хидрогенизација, во маслото се додаваат молекули на водород за да се промени текстурата, стабилноста и да се продолжи рокот на траење на маслото. Ваквото масло се користи во многу пекарски производи, а е штетно бидејќи со овој процес се создаваат незаситени масти – транс масти – кои можат лошо да влијаат на здравјето и да предизвикаат воспаление, да влијаат на здравјето на срцето и контролата на шеќерот во крвта, пишува Healthline.
Но, експертите од Универзитетот Queen Margaret (QMU) во Единбург нашле алтернатива за палминото масло и велат дека нивната нова 100% растителна состојка е 70% подобра за животната средина, пишува Би-би-си. Нивната поздрава опција наречена PALM-ALT има 80% помалку заситени масти и 30% помалку калории.
Ист вкус и текстура
Катриона Лидл, еден од водечките истражувачи во тимот на QMU, забележува дека нивната алтернатива има ист вкус и текстура како традиционалното палмово масло. Преку специјални сензорни тестови, испитаниците се обидувале да ја забележат разликата помеѓу алтернативното и традиционалното палмово масло, но не можеле да ја забележат.
Испитаниците опишале дека производот PALM-ALT има конзистентност на мајонез. Исто така, не содржи палма и кокос и нема додадени ароми, шеќер, засладувачи, конзерванси или бои. Направен е од нуспроизводи од индустријата за ленено семе, како и од природни влакна и масло од репка, пишува Би-Би-Си. Покрај тоа, QMU забележува дека може да се произведува локално и дека е конкурентен по цена. Доколку се користи од прехранбената индустрија како замена за палминото масло, тоа има потенцијал значително да ги намали емисиите на стакленички гасови преку намалување на влијанието на транспортот на храна и уништувањето на шумите поврзани со производството на палминото масло. Имплементацијата на оваа иновативна нова стратегија ќе ѝ помогне на прехранбената индустрија да ја намали зависноста од прекумерното одгледување палми за масло.
Иако палминото масло се чини незаменливо, експертите на QMU имаат меѓународна апликација за патент за PALM-ALT и треба да започнат разговори со идните производители. „Почнавме со печива – леб, колачи, бисквити – сите работи што секој сака да ги јаде, но кои не се многу здрави за нас“, вели Лидл.
Зошто палминото масло е лошо?
Во споредба со другите растителни масла, маслената палма е многу ефикасна култура, способна да произведува големи количества масло на мали површини на земјиште, речиси цела година. Сепак, огромната побарувачка за него доведе до значително уништување на шумите во областите каде маслената палма може да напредува. Производството на палмино масло е одговорно за околу 8% од уништувањето на шумите во светот помеѓу 1990 и 2008 година, пишува Би-Би-Си. Тоа е затоа што шумите се палат за да се расчистат областите каде што луѓето можат да одгледуваат палмино масло – дури и ако тоа е нелегално. Горењето шуми ги уништува местата каде што живеат растенија и диви животни, што значи дека областа има помала биолошка разновидност. Животните како што се орангутаните, носорозите, слоновите и тигрите можат да бидат загрозени поради тоа. Оваа загуба на шумите, заедно со конверзијата на тресетната почва богата со јаглерод, ослободува милиони тони стакленички гасови во атмосферата и придонесува за климатските промени, пишува WWF.
Користењето на земјиштето за одгледување палмово масло, од кое 85% се наоѓа во Индонезија и Малезија, се зголеми речиси деветкратно од 3,3 милиони хектари во 1970 година на 28,7 милиони хектари во 2020 година. Во финансиска смисла, еден извештај ја проценува глобалната индустрија за палмово масло на 62,3 милијарди долари во 2021 година. А таков е постојаниот раст на побарувачката, а оваа бројка се очекува да се зголеми на 75,7 милијарди долари до 2028 година, пишува Би-Би-Си.