Ако сакате намази, не мора да е секогаш хумус. Пробајте го и овој, со моркови. Здрав е, вкусен, а има и убава боја
Добриот намаз секогаш го засладува секое јадење, а уште повкусно е кога е домашен. Подолу откриваме како да подготвите намаз од моркови, здрав и богат со растителни влакна.
Состојки:
3 големи моркови (излупени и исечени на прстени)
2 чешниња лук (ситно сечкани)
2 лажици маслиново масло
1 лажичка кумин во прав
1/2 лажичка сол
1/4 лажичка црн пипер
сок од 1 лимон
свеж магдонос
Приготвување:
Загрејте го маслиновото масло во голема тава на средна топлина. Додадете ситно сечкан лук и
кумин во прав и пржете ги неколку минути додека не замирисаат. Додадете ги исечените моркови и пропржете ги со лукот и куминот 15-20 минути или додека морковите не омекнат. Тргнете ја тавата од оган и оставете ја смесата да се олади неколку минути.
Ставете ги изладените моркови, со сол, црн пипер и сок од лимон во блендер. Измешајте ги сите состојки додека не добиете мазна смеса. Ако смесата е премногу густа, можете да додадете малку вода или повеќе сок од лимон за да ја постигнете саканата конзистентност.
Послужете го намачкан на тост, со крекери или како сос за зеленчук. Украсете со свеж магдонос пред сервирање.