Долготрајната консумација на ултра-преработена храна има сериозни последици врз човековиот лимфен систем и неговото функционирање како централен столб на нашиот имунитет.
Ултра-преработената храна сочинува сè поголем дел од модерната исхрана. Овој вид храна вклучува производи кои поминале низ повеќе фази на индустриска преработка и често содржат адитиви, емулгатори, заситени и транс масти, рафинирани шеќери и вештачки ароми.
Иако често се истражува неговото влијание врз дебелината, дијабетесот и кардиоваскуларните заболувања, помалку се знае за потенцијалното влијание што ултра-преработената храна го има врз лимфниот систем, клучен дел од имунолошкиот и детоксикацискиот систем на телото.
Што е лимфниот систем и зошто е важен?
Тоа е мрежа од лимфни садови, јазли и лимфна течност која игра клучна улога во:
заштита на телото од инфекции и туѓи тела,
отстранување на токсини, отпадни материи и вишок течности,
транспорт на масти и липофилни супстанции од цревата во крвотокот.
Здравиот лимфен систем е од витално значење за имунолошката рамнотежа и спречување на воспалителни и автоимуни процеси.
Како ултра-преработената храна влијае на лимфниот систем?
Хронично воспаление од низок степен
Ултра-преработената храна ги стимулира воспалителните патишта преку прекумерен внес на шеќер, омега-6 масти, адитиви и емулгатори.
Ова може да доведе до преоптоварување на лимфниот систем, кој мора да се справи со вишокот воспалителни производи.
Дисбиоза на цревата
Ултра-преработената храна ја нарушува цревната микробиота, што може да предизвика зголемена цревна пропустливост (протекување на цревата), дозволувајќи им на ендотоксините да поминат во лимфата.
Потоа, лимфниот систем станува оптоварен со молекули за чистење и обработка кои инаку не би требало да влезат во циркулацијата.
Нарушувања на апсорпцијата на масти
Лимфниот систем ги собира масните киселини преку таканаречената млечна (лактилна) лимфа. Прекумерните количини на индустриски масти можат да го попречат овој процес и да придонесат за формирање на липемија во лимфата.
Акумулација на токсични соединенија
Емулгаторите, конзервансите и пластификаторите од амбалажата (како BPA) можат да се таложат во лимфните јазли, потенцијално менувајќи го нивниот имунолошки одговор.
Влијание врз лимфниот проток и едемите
Исхраната богата со ултра-преработена храна може да придонесе за задржување на течности и лоша лимфна дренажа, особено кај луѓе предиспонирани за лимфедем.
Долгорочни последици
Слабеење на имунитетот – поради оптоварување на лимфните јазли и постојана изложеност на антигени
Зголемен ризик од автоимуни заболувања – поради системско воспаление
Повисок оксидативен стрес – што дополнително го оптоварува лимфниот систем
Можна врска со развојот на лимфом – иако сè уште нема цврсти докази, некои токсини од ултра-преработената храна се класифицирани како потенцијално канцерогени.
Заклучок
Иако ефектите од ултра-преработената храна најчесто се анализираат во контекст на метаболички заболувања, нивната долготрајна консумација може да има сериозни последици врз функционирањето на лимфниот систем, кој е централен столб на нашиот имунитет.
Одржувањето на разновидна и што е можно поприродна исхрана, со избегнување на вишок индустриски преработени производи, може да помогне во очувањето на лимфната рамнотежа и спречување на бројни нарушувања.