Не заборавајте дека јајцата ќе ги сварите два или три дена пред Велигден, а некои ќе ги јадете неколку дена потоа. Токму затоа што долго стојат, важно е да обрнете внимание на тоа какви јајца купувате
Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена претходно ќе уживаме во омилениот обичај – боењето на велигденските јајца.
Освен за естетиката, важно е да водиме сметка и за здравјето. Бидејќи велигденските јајца обично стојат долго – прво, чекајќи од петок до недела, а потоа стојат на масата додека не се изедат (барем 2-3 дена), ви донесуваме некои од најважните совети за купување.
– Купете чисти и неоштетени јајца;
– Не купувајте јајца со оштетени лушпи или јајца кои се видливо неисчистени од остатоци и пердуви;
– Кога ги варите јајцата, најдобро е да ги варите 12 минути од моментот кога ќе зовријат;
– Ако не ги боите јајцата природно, односно, со помош на храна со силни бои, кога купувате боја во кесички, земајте ги оние што се означени како прехранбени бои;
– Сировите јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа е препорачливо да ги измиете со млака вода пред да ги сварите и да ги украсите;
– Офајбајте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се изедат, бидејќи е греота да се фрла храна, особено велигденски јајца;
– Јајцата кои се обоени, неизлупени и без оштетена лушпа и стојат неколку часа на собна температура или се неколку пати извадени од фрижидерот, треба да се јадат во рок од еден до два дена.
Еве уште неколку совети за боење јајца.
Двата главни начини да ги обоите јајцата е да додадете боја или да додадете намирници со чија помош планирате да ги обоите додека се готват или пак, да ги обоите јајцата откако ќе бидат веќе тврдо варени.
Многу побрзо е ако се готват јајцата заедно со бојата, но ако сакате да направите јајца со повеќе бои, ќе ви требаат неколку садови. Со боењето јајца откако ќе се сварат ќе извалкате повеќе садови и ќе ви треба повеќе време, но може да биде попрактично.
Вриењето на бојата во која е додаден оцет ќе резултира со појаки бои. Некои намирници мора да бидат зготвени за да се ослободи бојата. Некои овошја, зеленчук и зачини може да се користат ладни. За да користите ладни материјали, прелијте ги варените јајца со вода, додадете го средството за боење, додадете лажичка или помалку оцет и оставете ги јајцата во фрижидер додека не се појави посакуваната боја. Во повеќето случаи, колку подолго ги оставате јајцата во бојата, толку поинтензивна ќе биде.
Како максимално да го искористите методот користејќи природни бои:
1. Ставете ги јајцата во еден слој во сад. Додадете вода за да ги покриете јајцата.
2. Додадете приближно една лажичка оцет.
3. Додадете природен пигмент. Користете повеќе материјал за повеќе јајца или за поинтензивна боја.
4. Ставете ја водата да зоврие.
5. Намалете ја топлината и варете ги уште 15 минути.
6. Ако сте задоволни од бојата, извадете ги јајцата од течноста.
7. Ако сакате поинтензивна боја, привремено извадете ги јајцата од течноста. Исцедете ја бојата преку филтер за кафе (освен ако не сакате јајца со дамки). Прелијте ги јајцата со филтрираната боја и оставете ги во фрижидер преку ноќ.
8. Јајцата со природна боја нема да бидат сјајни, но ако сакате сјаен изглед, можете да ги премачкате со малку масло откако ќе се исушат.