Во оваа богата земја речиси нема дебели луѓе: Еве како се хранат и која е тајната на нивната виткост

Фото: Unsplash
630

Само 3 отсто од населението во Јапонија се дебели. Еве што јадат во земјата во која дебелина речиси и не постои и која е нивната тајна за витка фигура!

Борбата со вишокот килограми е секојдневен дел од животот на многу луѓе. И додека некои само сакаат да ослабат неколку килограми што ги добиле за време на празниците или да ја дотераат линијата пред летниот одмор, милиони луѓе се борат со сериозен вишок акумулиран во текот на годините што претставува сериозен ризик по здравјето.

Но, има земји каде што напролет не се пребаруваат брзи диети и „како брзо да ослабете“. Една од нив е Јапонија, каде што само 3 отсто од населението се дебели. Еве што јадат во земјата во која дебелина речиси и не постои и која е јапонската тајна за витка фигура!

Бројот на дебели луѓе во светот е тројно зголемен во последните 50 години
Кога телесната тежина на една личност е поголема од онаа што се смета за здрава за висината на таа личност, зборуваме за дебелина. Дебелината е поврзана со многу здравствени компликации и болести, како што се дијабетес, срцеви заболувања, одредени видови на рак и мозочен удар. Дополнително, дебелината е водечка причина за смрт која може да се спречи. Во последните 50 години, бројот на дебели луѓе во светот е тројно зголемен: во 1975 година 13 отсто од луѓето имале прекумерна тежина, а денес тој број пораснал на дури 39 отсто.

Прифатен показател е индексот на телесна маса, здрав е ако е од 18,5 до 25
Методот што најчесто се користи за одредување на дебелината е БМИ, или индекс на телесна маса. Тоа е бројка што се добива со делење на тежината на една личност со неговата висина во метри на квадрат. На пример, личност која е висока 1,70 метри и тежи 60 килограми има индекс на БМИ од 20,8, што е здрава телесна тежина. БМИ под 18,5 значи недоволна исхранетост, преку 25 прекумерна тежина и над 30 почнуваат три нивоа на дебелина. Индексот на телесна маса, се разбира, не е совршена мерка и има многу недостатоци, па затоа денес се зема предвид и односот на висината и ширината на половината. Но, тој е ефикасен како општ индикатор применлив за мнозинството од населението.

Меѓу земјите со најнизок просечен индекс на телесна маса се издвојува Јапонија, земјата во која населението е меѓу најздравите во светот, која има најголем број стогодишници, а животниот век на Јапонците е меѓу највисоките на планетата. Просечниот БМИ во Јапонија е 21,8, само жителите на неколку африкански земји имаат помал БМИ. Најголем проблем со дебелината имаат островите во јужниот дел на Пацификот, а незавиден просечен БМИ, дури 36,2, имаат жителите на САД. Во Европа, една од земјите со најголем број на дебели луѓе е Хрватска.

Јапонски рецепт за виткост: многу ориз, супа и зеленчук, малку месо и масти
Значи, што ги прави Јапонците толку здрави, витки и долговечни? Тајната секако е во нивната исхрана, полна со риба и морски плодови, со малку месо и маснотии. Порциите во Јапонија се значително поскромни од оние во западните земји како САД и Европа и јадат многу помалку обработен шеќер и готова храна. Речиси воопшто не консумираат црвено месо, поради што немаат многу проблеми со кардиоваскуларни болести, а нивната култура вклучува движење и начин на живот кој вклучува физичка и социјална активност до доцна возраст.

Јадете топла домашна чорба од зеленчук
Доколку сакате да внесете некои обичаи од јапонската кујна во вашето секојдневие, не мора да јадете сирова риба и да научите како да виткате суши. Јапонската традиционална кујна, наречена Вашоку, се состои од мали оброци со едноставна, свежа и сезонска храна. Главната храна е оризот, едноставно, хранливо зрно кое може да биде самостоен оброк или прилог на главното јадење. Покрај тоа, Јапонците јадат многу мисо супа, но ако не сакате да се плеткате со егзотични рецепти, внесете чинија топла, богата супа од зеленчук во вашата секојдневна исхрана и ефектот ќе биде сличен.

Варен, печен, динстан и ферментиран зеленчук се важен дел од менито
Освен што јадат многу супа, ориз и риба, а малку месо и маснотии, Јапонците јадат и многу зеленчук со своите оброци. Зеленчукот може да биде во форма на салата, како што сме навикнати, може да се вари, пече или динста како прилог или самостоен оброк, а во земјата на изгрејсонцето јадат и многу ферментиран зеленчук. И кога јадат месо, во Јапонија тоа не го сочинува главниот дел од оброкот, туку е додаток на зеленчукот и оризот кои заземаат најголем дел од чинијата.

Клуч за сè: умерени порции, без брза индустриска храна

Можеби најважно од сè е тоа што луѓето во Јапонија јадат умерени порции. Тие дури често се сервираат во помали чинии и садови. Покрај тоа, тие ретко јадат готова, индустриска и преработена храна полна со конзерванси и шеќер. Наместо кафе, пијат чај, најчесто зелен, околу чие пиење е содадена цела церемонија.

Можеби е премногу тешко и премногу различно од нашите обичаи да ги внесете сите јапонски навики во вашата исхрана. Но, замена на дел од нездравите со поздрави, како што се јадење повеќе зеленчук и супа и помалку масно месо, можеби вреди да се проба. Резултатите ќе бидат видливи не само на вагата, туку и на следниот лекарски преглед.