Замрзнат јогурт со три состојки ги зајакнува цревата и имунитетот

Фото: Pexels
126

Има многу помалку масти и калории од сладоледот, но обезбедува исто толку задоволство

Замрзнатиот јогурт стана популарен како здрава и освежителна алтернатива на класичната топка сладолед. Содржината на масти е многу помала од обичниот сладолед, а бројот на калории е исто така помал. Може лесно да се подготви дома со само три состојки – без емулгатори и згуснувачи.

Состојки (за 2 порции)

300 г грчки јогурт
4 лажички екстракт од ванила
6 лажици мед или агавин сируп

Подготовка:

Измешајте ги состојките во блендер додека не добиете мазна смеса. Можете да додадете и овошје по ваш избор.

Јагодите, малините, боровинките, бананите, кајсиите или мангото се особено добри избори.

Ставете го во замрзнувачот. По 45 минути, добро измешајте со шпатула и вратете го во замрзнувачот на два часа. Пред сервирање, извадете го од фрижидер и оставете го малку да се одмрзне додека не стане кремасто, но сепак цврсто.

Можете да додадете и сечкано суво овошје, кокос, чиа, какао, ореви или бадеми кои ќе додадат крцкавост.

Јогуртот е богат со калциум, протеини, селен, витамин Б12 и други хранливи материи.

Многу јогурти содржат и пробиотици, кои се корисни бактерии кои живеат во гастроинтестиналниот тракт. Здравите бактерии во цревата се неопходни за варењето на храната. Истражувањата исто така покажуваат дека овие мали микроби играат важна улога во регулирањето на имунолошкиот систем, воспалителниот одговор и многу други телесни функции. Идеално, изберете обичен јогурт без додаден шеќер.

Бидејќи јогуртот е храна богата со протеини, изборот на јогурт и друга храна со висока содржина на протеини во однос на помалку заситни намирници може да помогне во одржувањето на здрава тежина.